Startpagina Actueel

Stikstofuitstoot dwarsboomt ontwikkeling Broeklin

Op 15 december vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw een vergunning op basis van de stikstofproblematiek. Het betreft de omgevingsvergunning voor het Broeklin-complex. De Raad oordeelt in deze zaak dat de impact van de verwachte hogere stikstofuitstoot op het beschermde Valleigebied en het nabijgelegen Floordambos niet goed genoeg onderzocht werden. Boerenbond reageert tevreden op de uitspraak.

Leestijd : 3 min

Broeklin is een project van ontwikkelaar Uplace. Het is een uitloper van de sluiting van de Renault-fabriek in Vilvoorde in 1997. De eerste plannen voor de herontwikkeling van de site dateren van omstreeks 2007 en omvatten toen onder meer een winkelcentrum, hotel, bioscoop, kantoren, restaurants en een theater. Tegen die plannen kwam verzet, onder meerr van Unizo en enkele omliggende steden.

Na verschillende procedures voor de rechtbank werden die plannen opgeborgen en kwam projectontwikkelaar Uplace met een afgeslankt project op dezelfde site. Broeklin moet een werkwinkelwijk worden met circulaire handel, kmo's en veel groen. De Vlaamse ministers Zuhal Demir (N-VA) en collega Hilde Crevits (cd&v) verleenden in 2021 een socio-economische omgevingsvergunning voor het project. Ook hiertegen kwam er verzet.

Extra stikstofuitstoot

De stad Vilvoorde was naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt omdat het project voor extra verkeer zorgt en zo tot een toename van de stikstofuitstoot zou leiden in het beschermde Valleigebied en omdat het nabijgelegen Floordambos al veel stikstofuitstoot moet slikken.

Vlaams minister Jo Brouns, de opvolger van Crevits op Economie en Werk, en minister Demir hebben nu 6 maanden de tijd om een nieuwe beslissing te nemen.

Stikstof is stikstof

Boerenbond is tevreden met de uitspraak. “Een maand geleden stelden we al dat de PAS, het stikstofakkoord van de Vlaamse regering, opnieuw naar de tekentafel moet. Nu is er een nieuw arrest dat deze stelling bevestigt en dat stelt dat ook de toename van verkeer zorgt voor de toename van stikstof. De kwetsbare natuur is niet geïnteresseerd of de stikstof uit een stal of uit een wagen of uit een bedrijf komt. En dus is het onderscheid in de PAS-conceptnota onwettig. Wij deden alvast een constructief voorstel om snel garanties te hebben over de daling van stikstofemissies. Die garanties kunnen ervoor zorgen dat er terug vergunningen kunnen verleend worden, zonder dat die achteraf vernietigd worden”, klinkt het bij Boerenbond.

Voor de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Vooruit) is dit een belangrijk arrest. "Dit kan een toetssteen worden voor andere ontwikkelingen. De milieu-impact op een gebied is een essentieel onderdeel van een omgevingsvergunning. We gaan nu bekijken wat de exacte consequenties zijn van het arrest."

Rechtsonzekerheid

Niet iedereen is tevreden met het nieuwe arrest. Embuild Vlaanderen, de vroegere Confederatie Bouw, noemt de vernietiging van de omgevingsvergunning voor het Broeklin-complex ‘een gevaarlijk precedent’. Volgens Embuild veroorzaakt de vernietiging niet alleen economische schade, maar zet dit ook de rechtsonzekerheid in de verf die de huidige stikstofproblematiek teweegbrengt.

Embuild roept de Vlaamse regering op om zo snel mogelijk haar stikstofakkoord uit te voeren. "Enkel zo krijgt het Broeklin-project en bij uitbreiding de hele bouwsector rechtszekerheid. En dat is cruciaal om bouwplannen, nieuwe investeringen, jobs en welvaart in Vlaanderen te vrijwaren", luidt het.

"Zonder definitief stikstofkader dreigen er wekelijks vonnissen en arresten die bouwprojecten en investeringen van particulieren en bedrijven op de helling zullen zetten", zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.

Ook Voka Vlaams-Brabant reageert ontgoocheld op de vernietiging van de omgevingsvergunning voor het Broeklin-project. "De beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de vergunning te vernietigen vanwege een stikstofproblematiek is onbegrijpelijk", vindt Kris Claes van Voka.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken