Startpagina Actueel

Oekraïne kon al 14 miljoen ton graan exporteren

Dankzij het Zwarte Zee-initiatief is meer dan 14 miljoen ton graan geëxporteerd uit Oekraïense havens, zo zegt een hoge VN-functionaris.

Leestijd : 2 min

Sinds Oekraïne en Rusland eind juli een akkoord sloten met Turkije en de VN om de Zwarte Zeeroute weer te openen voor Oekraïense graanschepen die sinds de Russische inval in Oekraïne vastzaten, is al meer dan 14 miljoen ton graan uitgevoerd, aldus UNCTAD-secretaris-generaal Rebeca Grynspan tijdens een persconferentie in Genève op 15 december. Ze benadrukte ook dat de wereldvoedselprijzen al 7 maanden op rij dalen. Het akkoord is met 4 maanden verlengd.

65% naar ontwikkelingslanden

Grynspan verwierp de beschuldigingen dat het graan uit Oekraïne terechtkomt in rijke landen en niet in ontwikkelingslanden. Volgens haar moet een onderscheid worden gemaakt tussen de uitvoer voor veevoeders en die voor menselijke consumptie. "De ontwikkelingslanden hebben veel baat gehad voor wat betreft voedsel voor menselijke consumptie", aldus de VN-verantwoordelijke. Zo gaat bijvoorbeeld 66% van de tarwe-export naar ontwikkelingslanden.

Maar Grynspan erkent dat de uitgevoerde hoeveelheid graan nog steeds onder het niveau van 2021 ligt. "Er is nog een weg te gaan", zei ze. Ze vreest ook voor een tekort aan meststoffen volgend jaar. De tijd dringt, want het zaaiseizoen kan niet worden verlengd. "Daarom werken we hard om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen", zei ze in Genève.

Westerse sancties

Rusland hekelt intussen de niet-uitvoering van een tweede overeenkomst met Oekraïne die eveneens eind juli werd ondertekend om de uitvoer van zijn eigen graan- en meststoffen toe te staan. Moskou klaagt dat het zijn productie en meststoffen niet kan verkopen door westerse sancties die vooral de financiële en logistieke sector treffen.

Europa

De Europese Unie heeft op 16 december een nieuw pakket van sancties tegen Rusland afgekondigd als antwoord op de aanhoudende oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Europa benadrukt dat de maatregelen op geen enkele manier de handel in voeding of landbouwproducten (tarwe en meststoffen) tussen derde landen en Rusland onmogelijk maken.

Om de wereldwijde voedselonzekerheid tegen te gaan en om haperingen in het betaalverkeer voor landbouwproducten op te lossen, worden bepaalde rekeningen en tegoeden van individuen die een belangrijke rol spelen in de internationale handel in landbouwproducten niet langer geblokkeerd door Europa.

Belga/Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken