Startpagina Bedrijfsnieuws

FrieslandCampina stelt coöperatie open voor nieuwe leden in regio Aalter

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina kondigde op 21 december op een leveranciersbijeenkomst aan dat het voor het eerst nieuwe Belgische leden-melkveehouders werft. De organisatie mikt op Oost- en West-Vlaamse melkveehouders met weidemelk nabij de productiesite in Aalter. Sybren Attema, voorzitter van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., legde ons uit waarom.

Leestijd : 4 min

Het huidige FrieslandCampina ontstond in 2009 na het samengaan van de zuivelcoöperaties Campina en FrieslandFoods. Deze Nederlandse wereldspeler is nog steeds in handen van de Zuivelcoöperatie FrieslandCampina, met ruim 11.000 leden-bedrijven in Nederland, België en Duitsland.

Sterke coöperatie

De coöperatie telt vandaag 14 districten, 13 in Nederland en 1 in Duitsland, met elk 10 vertegenwoordigers, samen dus 140 ledenraadsleden. Daarnaast is er het bestuur, dat bestaat uit 8 bestuursleden-melkveehouders. Vijf bestuursleden maken op dit moment ook deel uit van de raad van commissarissen van de onderneming, waarin ook 4 externe commissarissen zitten. De coöperatie heeft 100% zeggenschap.

In ons land telt de coöperatie vandaag slechts zo’n 25 leden in het noorden van de provincie Antwerpen, ze sloten indertijd bij FrieslandCampina aan na overname van Comelko in Weelde. Vandaag ligt het speerpunt in Vlaanderen echter rondom de productiesite in Aalter. 230 melkveebedrijven uit die regio leveren er melk. Hun melk wordt verwerkt in lokale merken als Campina, Joyvalle, Cécémel, Fristi en Nutroma. Maar ook in andere merkproducten voor de Europese markt, zoals Chocomel en Yazoo.

Mijlpaal voor de coöperatie

Eerder dit jaar kondigde FrieslandCampina al aan dat het ledenaannamebeleid werd opengesteld. Vandaag zoekt de zuivelcoöperatie in België vooral bijkomende leden-melkveehouders in de regio rondom de succesvolle productielocatie in Aalter. Deze plannen werden op 13 december goedgekeurd tijdens de ledenraad. Sybren Attema, voorzitter Zuivelcoöperatie FrieslandCampina: “FrieslandCampina wil ook in België zijn schaalgrootte in melkverwerking uitbreiden. De site in Aalter is vandaag al FrieslandCampina’s Europese draaischijf voor lang houdbare zuiveldranken. Recent investeerden we er nog in een derde PET-lijn. We hebben er meer Belgische weidemelk nodig voor de productie van lokale merken, alsook om aan de toekomstige marktvraag te voldoen en flexibeler in te spelen op veranderende consumentenbehoeftes.

We hebben meer Belgische weidemelk nodig voor de productie van lokale merken, alsook om aan de toekomstige marktvraag te voldoen en flexibeler in te spelen op veranderende consumentenbehoeftes , stelt Sybren Attema, voorzitter Coöperatie FrieslandCampina.
We hebben meer Belgische weidemelk nodig voor de productie van lokale merken, alsook om aan de toekomstige marktvraag te voldoen en flexibeler in te spelen op veranderende consumentenbehoeftes , stelt Sybren Attema, voorzitter Coöperatie FrieslandCampina. - Foto: FrieslandCampina

Het is voor het eerst dat onze zuivelcoöperatie dus leden werft in Oost- en West-Vlaanderen. Deze uitbreiding van ons coöperatief werkgebied, vanaf 1 januari 2023, is dus best wel een mijlpaal te noemen. Het benadrukt ook het strategische belang van België als één van de thuismarkten voor de FrieslandCampina. We zijn trouwens ook erg blij met de komst van Marleen Vaesen als eerste Belgische bestuurder. Ze startte op 13 december als extern lid van de raad van commissarissen van de onderneming.” Marleen Vaesen is voormalig CEO van lingerieproducent Van de Velde en groenteverwerker Greenyard, en is ook bestuurder bij onder andere Van de Velde, bioscoopketen Kinepolis, en MRBB.

Gegarandeerde melkprijs en afnamezekerheid

“De melkprijs is een belangrijk criterium voor een melkveehouder”, stelt Sybren Attema. “Onze melkprijs is toonaangevend. De voorbije jaren, ook in de moeilijke jaren, stond onze melkprijs in de top 3. Andersom zijn melkveehouders, leveranciers of leden, erg belangrijk voor FrieslandCampina. Daarom bieden we aan leveranciers 10 jaar afnamezekerheid van alle geproduceerde melk en een transparante en marktconforme garantieprijs met daar bovenop de hoogste weidemelktoeslag in België, zonder kapitaalinbreng.”

Daarnaast vergemakkelijkt FrieslandCampina de toetreding tot de coöperatie door het entreegeld voor niet-leveranciers te verlagen van 15 euro naar 5 euro per 100 kg melk. Voor de financiering van het entreegeld worden betalingsmogelijkheden aangeboden. Naast het entreegeld dienen nieuwe leden, net als zittende leden, melkcertificaten voor een bedrag van 8 euro per 100 kilo te kopen. Voor de financiering in de onderneming, ontvangen de leden boven op de garantieprijs een contante nabetaling op basis van het resultaat van de onderneming. Voor leveranciers geldt een inhouding die 1,50 euro per 100 kg melk bedraagt, die gezien de huidige marktomstandigheden voor 2022 en 2023 werd gereduceerd tot 0,50 euro per 100 kg melk.

Geografische afbakening

Attema: “Zowel huidige leveranciers, als boeren die momenteel nog geen melk leveren aan FrieslandCampina, kunnen lid worden. Nieuwe leden moeten weliswaar weidegang kunnen garanderen en voldoen aan de eisen die Foqus planet, het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina, stelt.”

De regio voor de nieuwe leden-melkveehouders is wel geografisch afgebakend (zie kaartjes). “De logistiek van de ophaling van de weidemelk voor de productiesite in Aalter moet immers zo optimaal mogelijk blijven gebeuren.” In West-Vlaanderen strekt het gebied van potentiële nieuwe leden-melkveehouders zich uit over de arrondissementen Oostende, Brugge, Tielt en de gemeente Lichtervelde (arr. Roeselare). In Oost-Vlaanderen vormt de E17 ongeveer de grens waar weidemelk zal opgehaald worden. Dit betekent de arrondissementen Eeklo, en gedeeltes van de arrondissementen Gent, Sint-Niklaas, Dendermonde.

In West-Vlaanderen kunnen nieuwe melkveehouders met bedrijf in de zone boven de rode lijn zich aanmelden.
In West-Vlaanderen kunnen nieuwe melkveehouders met bedrijf in de zone boven de rode lijn zich aanmelden. - Beeld: FrieslandCampina

In Oost-Vlaanderen vormt de E17 de grens voor nieuwe melkveehouders die weidemelk in Aalter kunnen leveren.
In Oost-Vlaanderen vormt de E17 de grens voor nieuwe melkveehouders die weidemelk in Aalter kunnen leveren. - Beel: FrieslandCampina

Ook in het noorden van de provincie Limburg – hier vormen de snelwegen E313 en E314 de grens – kunnen melkveehouders nu lid worden van de coöperatie. Deze melkveehouders leveren echter (reguliere) melk aan de site in Veghel, nabij Eindhoven.

Luidere stem uit Vlaanderen

Attema: “Vandaag zijn er al enkele van onze Vlaamse leden-melkveehouders actief in onze coöperatieve structuren, onder meer via het grensdistrict West-Brabant, Zeeland,België. Maar afhankelijk hoe het ledenaantal in Vlaanderen groeit, kan er hier op langere termijn mogelijk ook een nieuw district opgestart worden. Zo kan ook de stem van Vlaamse melkveehouders luider weerklinken in onze coöperatieve werking.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken