Startpagina Nieuws van maatschappijen

Nieuwe excentrische wormpomp bij Vogelsang

Vogelsang heeft een nieuwe excentrische wormpomp op de markt gebracht, de HiCone, voor gebruik in biogasinstallaties.

Leestijd : 2 min

De conische vorm van de nieuwe HiCone excentrische wormpomp, in combinatie met een innovatief verstelsysteem bespaart energie en verlengt de levensduur aanzienlijk.

Als er door slijtage een kier ontstaat tussen de rotor en de stator, daalt de pompsnelheid. Waar dit bij conventionele excentrische wormpompen vaak leidt tot een plotselinge, drastische daling van de pompsnelheid en tot een vervanging van de rotor en stator, lost de HiCone dit op door de rotor axiaal bij te stellen. De conische vorm zorgt ervoor dat de kier wordt gedicht. De pompsnelheid stijgt hierdoor tot 100%. De pomp is weer als nieuw.

De pomp kan op deze manier, terwijl hij in bedrijf is, snel en eenvoudig worden afgesteld. Zo hoeven er geen dure onderdelen te worden vervangen, wat ook nog eens tijdrovend is. Daardoor zijn de levenscycluskosten aanzienlijk lager en is er een hogere beschikbaarheid van de pomp.

Dankzij het slimme verstelsysteem kunnen rotor en stator optimaal ten opzichte van elkaar worden gepositioneerd, afhankelijk van belangrijke parameters als druk, temperatuur en viscositeit. Dit resulteert in een laag stroomverbruik en tegelijkertijd treedt er minder slijtage op.

Ook de automatische opstart van de HiCone is ontworpen om stroom te besparen. De rotor en stator zijn namelijk zo dicht bij elkaar geplaatst dat er maar een minimale klemming tussen die 2 is. Daardoor is er voor het opstarten van de pomp een kleinere motor nodig dan bij conventionele excentrische wormpompen, waardoor de energiebehoefte bij het opstarten van de pomp tot een minimum wordt beperkt en de energie-efficiëntie toeneemt. Tegelijkertijd dalen de kosten voor de vermogens-elektronica. Voor de gebruiker betekent dit zowel lagere elektriciteits- als aanschafkosten.

TD

Lees ook in Nieuws van maatschappijen

Meer artikelen bekijken