Startpagina Akkerbouw

Franse premier wil ieder gebruik van glyfosaat verbieden, Castaner zwakt af

De Franse premier Edouard Philippe heeft "beslecht" om tegen het einde van de legislatuur alle gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat te verbieden, zo heeft regeringswoordvoerder Christophe Castaner maandagochtend tegenover BFMTV en Radio Monte Carlo (RMC) gezegd.

Leestijd : 2 min

In een maandagochtend verspreid regeringscommuniqué staat dit echter niet met zoveel woorden en Castaner kwam later op de dag terug op zijn verklaringen.

"De eerste minister heeft beslecht, en dat wordt in de komende uren gecommuniceerd, ervoor te zorgen dat dit product (glyfosaat of beter bekend onder de merknaam Roundup) en alle andere daarop lijkende (producten) die de gezondheid van de Fransen bedreigen, tegen het einde van de legislatuur (2022) verboden zouden zijn", zei Castaner in eerste instantie tegenover nieuwszender BFMTV en RMC. Hij voegde eraan toe dat het verbod ook voor de landbouw geldt.

Maar in een regeringscommuniqué luidt het dat Philippe de ministeries van Landbouw en Ecologische Transitie heeft gevraagd hem tegen het jaar "de condities voor een plan om af te stappen" van het gebruik van de onkruidverdelger in de landbouw voor te leggen. Dit rapport moet rekening houden met "de staat van het onderzoek en de alternatieven waarover de landbouwers beschikken".

Philippe herinnert er ook aan dat zijn land gekant is tegen een voorstel van de Europese Commissie om de onkruidverdelger weer voor tien jaar toe te laten.

Het Matignon zegt dat sinds 1 januari de Franse overheden glyfosaat niet meer mogen aanwenden. Voor particulieren gaat op 1 januari 2019 een verbod in.

Castaner heeft later op de dag volgens BFMTV tegenover het Franse persbureau AFP zijn verklaringen bijgesteld. Hij zei nu dat de regering "zich engageert om betekenisvolle vooruitgang te boeken met betrekking tot alle onkruidverdelgers" voor het aflopen van de legislatuur. Het objectief is tegen dan vervangende producten te kunnen vinden.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken