Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - EU-lidstaten willen publiek sneller en beter informeren over incidenten in voedselketen

De Europese Commissie en de EU-lidstaten gaan hun communicatie over incidenten in de voedselketen en mogelijke risico's voor de volksgezondheid meer op elkaar afstemmen. Via de sociale media en de pers willen ze het publiek sneller en beter informeren. Dat zijn ze dinsdag overeengekomen op een vergadering die in het teken stond van de fipronilcrisis in de eiersector.

Leestijd : 2 min

Het was Europees commissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis die dinsdag een vergadering over de fipronilcrisis belegde met de vertegenwoordigers van de lidstaten. Ze overliepen de lessen die ze de voorbije weken hebben geleerd en kwamen overeen dat er 19 verschillende maatregelen genomen worden in de strijd tegen voedselfraude.

Zo zal de risicocommunicatie tussen de lidstaten en de Commissie verbeterd worden zodat het publiek sneller en op een meer coherente manier wordt geïnformeerd. België verweet Nederland afgelopen zomer dat het al lang op de hoogte was van de aanwezigheid van fipronil in de eiersector maar daarover had gezwegen. Over België werd dan weer geklaagd dat het te laat het Europese waarschuwingssysteem op de hoogte bracht van de vastgestelde besmetting.

"De fipronilbesmetting is geen gezondheidsrisico, maar werd wel zo beschouwd. Dat roept de vraag op hoe we over risico's moeten communiceren tussen de lidstaten, de Commissie en het publiek", zei Andriukaitis tijdens de 'fiproniltop'.

Het snelle waarschuwingssysteem RASFF is waardevol, maar toch gaan de lidstaten bekijken of het gekoppeld kan worden aan het meldingspunt voor fraude (AAC), "om hun potentieel te maximaliseren". Er wordt ook gekeken of er in elke lidstaat een uniek aanspreekpunt voor het waarschuwingssysteem en het meldingspunt kan komen.

Wellicht wordt er naar elk EU-land een 'voedselveiligheidsofficier' gedetacheerd die er precies voor moet zorgen dat informatie zo snel en efficiënt mogelijk wordt doorgegeven. Tijdens de vergadering van de Europese landbouwministers, op 9 en 10 oktober, zal het dossier verder worden besproken.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken