Startpagina Pluimvee

Wachten op bruikbaar vaccin tegen vogelgriep

Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande maatregelen tegen vogelgriep, maar momenteel moeten we wachten op bruikbare vaccins en moet ervoor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement op 11 januari.

Leestijd : 3 min

D e opvolging van de stand van zaken van de ontwikkeling van de vaccins en de toelating van het gebruik van deze vaccins behoren tot de federale bevoegdheid, niet tot die van de Vlaamse minister van Landbouw. Het vogelgriepvirus vormde in 2022 een permanente bedreiging voor de pluimveesector in Vlaanderen. Het virus is wijdverspreid binnen Europa en de rest van de wereld. Ook de wilde vogelpopulatie is ditmaal zwaar getroffen.

In 2022 werden in België 29 besmettingen vastgesteld: 11 bij commerciële pluimveebedrijven, 17 bij vogelhandelaars en particuliere houders en 1 in een dierenpark. Dit jaar zijn er in Vlaanderen reeds 2 vogelgriepbesmettingen.

Preventief slachten niet langer beste oplossing

“De aanpak met preventief slachten werkt misschien in een epidemische situatie, met golven, zoals dat vroeger was. We zitten echter in een endemische situatie, waarbij de vogelgriep permanent aanwezig is. Daarin ziet men dat niet als een goede oplossing”, stelde Chris Steenwegen van Groen in de commissie Landbouw.

“De Wereldorganisatie voor diergezondheid wil daarom inzetten op vaccinatie. Dit zou betekenen dat er elk jaar een nieuw vaccin moet komen, omdat het vogelgriepvirus snel verandert. Als we echter preventief vaccineren, wordt de export belemmerd”, waarschuwde Steenwegen.

“In de professionele pluimveesector wordt al gevaccineerd tegen verschillende infectueuze ziektes. De belangrijkste zijn: Newcastle disease, gumboro, marek, infectieuze bronchitis, salmonella en coccidiose, maar er zijn ook vaccins beschikbaar tegen bijvoorbeeld de trilziekte, E. coli en mycoplasma”, zei minister Brouns.

Pluimvee krijgt reeds andere vaccinaties

“Volgens het type pluimvee, zoals braadkippen, leghennen of fokpluimvee, worden specifieke vaccinatieschema’s gevolgd. Sommige vaccinaties zijn verplicht in België. De vaccinatie tegen Newcastle disease is verplicht voor alle pluimveebedrijven met meer dan 100 stuks pluimvee en de vaccinatie tegen Salmonella Enteritidis (SE) is verplicht bij fokpluimvee. Die vaccinaties leiden niet tot handelsbeperkingen.

Vaccineren brengt kosten met zich mee, onder andere de kostprijs voor het vaccin en de kosten voor het toedienen. Vaccinatie kan echter de grotere negatieve economische impact van een ziekte-uitbraak voorkomen. Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande bioveiligheidsmaatregelen. Het is momenteel wachten op bruikbare vaccins en er moet voor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt”, stelde Brouns.

Fundamentele omschakeling?

Chris Steenwegen vroeg aan de minister of de kippenhouders in het licht van de vogelgriep niet beter fundamenteel omschakelen naar kleinere bedrijven met een kleiner aantal dieren. “Dan komen we uit bij de discussie over de eerlijke prijsvorming. Een eerlijke prijs voor eieren en kippenvlees is daarbij een fundamenteel gegeven. Dat heeft de sector nodig om dit soort transities mogelijk te maken. Ik zie een aantal ontwikkelingen in de retail. Grote Nederlandse ketens willen tot een ander soort kip komen. Wat dat betreft, is het inderdaad een verhaal van eerlijke prijsvorming”, antwoordde Brouns.

Filip Van der Linden

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken