Startpagina Actueel

Duurdere voeding onvermijdelijk, zegt sector

Dat consumenten vandaag fors meer betalen voor hun voeding, was onvermijdelijk. Dat zegt Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. Het is nog maar de vraag of en wanneer de prijzen opnieuw kunnen zakken.

Leestijd : 1 min

De Belgische inflatie bedraagt in januari 8,05  %, vooral gestuwd door duurdere voeding. In een jaar tijd werden voedingsproducten bijna 16  % duurder.

Een "inhaaloperatie", klinkt het bij Fevia. De kosten om voeding te maken zijn de voorbije 2 jaar spectaculair gestegen. Zowel grondstoffen, energie, verpakkingen en vervoer werden aanzienlijk duurder en de lonen zijn enorm gestegen.

Voedingsbedrijven kregen die gestegen kosten te weinig en te laat doorgerekend aan de supermarkten. De laatste maanden stegen de winkelprijzen uiteindelijk wel, met vertraging.

Volgens de voedingsbedrijven is het evenwel koffiedik kijken of en wanneer de winkelprijzen opnieuw kunnen zakken. Internationale prognoses van onder meer de Wereldvoedselorganisatie FAO wijzen op prijzen van grondstoffen en energie die wellicht voor langere tijd op een hoog niveau zullen blijven.

Belga

Lees ook in Actueel

224.600 euro subsidie voor 9 Oost-Vlaamse circulaire ketenprojecten

Actueel Provincie Oost-Vlaanderenzet in op het inspireren, begeleiden en ondersteunen van het bedrijfsleven en de lokale besturen bij de ontwikkeling van een circulaire economie. In lijn hiermee selecteerde de Provincie in 2022 9 circulaire ketenprojecten die dit jaar worden opgestart, waaronder enkele projecten in de landbouw. Alles samen ontvangen deze projecten 224.600 euro aan subsidies.
Meer artikelen bekijken