Startpagina Actueel

Maandag hopelijk akkoord over GLB, in krokusvakantie misschien ook over PAS

De Vlaamse regering mikt op de krokusvakantie voor een akkoord over stikstof. Maandag is er een nieuwe ministerraad, waar Landbouwminister Jo Brouns (CD&V) groen licht hoopt te krijgen voor de verdeling van de landbouwsubsidies. De knip in de groenestroomcertificaten, het derde dossier dat de regering verdeelt, is terug naar kabinetsniveau verwezen.

Leestijd : 2 min

Om de landbouwsubsidies te kunnen verdelen, moet de regering een definitieve goedkeuring verlenen aan het Vlaamse plan dat vorig jaar al het fiat kreeg van de Europese Commissie. Vlaanderen beschrijft in dat plan hoe het invulling zal geven aan de doelstellingen van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in de periode van 2023 tot 2027. Na goedkeuring komt er een budget van 1,65 miljard euro vrij voor de boeren: 1,386 miljard euro aan Europees geld, aangevuld met een nationale financiering van 272 miljoen euro. Een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) staat de Vlaamse goedkeuring echter in de weg.

6 februari als streefdoel

Volgens het kabinet-Brouns moet het lukken om tegen maandag de bezwaren van ANB op te lossen. Het voornaamste probleem zijn de stroken aan de rand van landbouwgebieden die moeten worden gevrijwaard van pesticidegebruik. In kwetsbare gebieden wil ANB die uitbreiden van 5 naar 6 meter.

Boerenbond zal de regering hoe dan ook in gebreke stellen, nu er vandaag geen akkoord werd gevonden over het GLB. Als daar geen antwoord op komt, trekt Boerenbond naar de rechter.

Dan ook nog stikstof

Een ander kabinet wijst erop dat maandag eerst nog een ander punt op de agenda komt: het stikstofdebat. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kwam gisteren met een nieuw voorstel, maar dat verzette volgens het kabinet-Brouns enkel punten en komma's. Een akkoord tegen de krokusvakantie wordt nu het 'best case scenario' genoemd. "En een akkoord over het GLB zou een signaal van vertrouwen zijn om in alle ernst over stikstof te kunnen onderhandelen."

Het dossier van de groenestroomcertificaten werd terug naar kabinetsniveau gestuurd en staat pas vrijdag opnieuw op de agenda, wordt bevestigd bij Open VLD. Voor die partij moet eerst worden uitgeklaard wie er nu precies in de doelgroep valt.

De regering wil immers knippen in de groenestroomcertificaten van grote zonnepaneleninstallaties. Ze wil zo de komende 10 jaar 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten uitbetalen aan grote investeerders en de factuur van de gezinnen verlichten.

Volgens een nieuwe studie van ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie, worden er echter geen 200, maar 2.000 bedrijven getroffen door de knip. Daarbij zouden ook kmo's en landbouwbedrijven zijn.

Belga

Lees ook in Actueel

Arrestaties bij onaangekondigd boerenprotest aan Arc de Triomphe

Actueel In de Franse hoofdstad Parijs heeft een groep boze boeren op 1 maart, na een oproep van de sectororganisaties, actie gevoerd aan de Arc de Triomphe. Ze blokkeerden onder andere korte tijd een deel van de Champs-Elysées met strobalen en tractoren. Alles samen werden zo'n 66 personen opgepakt, onder wie ook een leider van de protesterende organisatie, laat de politie weten.
Meer artikelen bekijken