Startpagina Akkerbouw

Belgische rassenlijst aangevuld met 19 nieuwe rassen

De Belgische rassenlijst wordt aangevuld met 10 nieuwe suikerbietrassen, 4 nieuwe korrelmaïsrassen, 3 nieuwe kuilmaïsrassen en 2 nieuw voederbietrassen.

Leestijd : 2 min

Op de website van het Departement Landbouw & Visserij vind je een overzicht van de resultaten die de nieuwe rassen behaalden in de officiële proeven.

Korrelmaïs

De 4 nieuwe rassen korrelmaïs op de Belgische rassenlijst zijn Ashley, LG32257, Amarola en KWS Emporio. De officiële rassenproeven werden uitgevoerd door ILVO Plant (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek Merelbeke) en CRA-W (Département Production végétale Gembloux) in opdracht van de Technisch Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

De proeven werden aangelegd in 6 centra: Gembloux (leem), Merelbeke (zandleem), Poperinge (zandleem), Ravels (kempen), Villers (Leem) en Watervliet (polder). Het nieuwe ras werd vergeleken met de standaarden KWS Vitellio, NK Falkone, Rodriguez KWS en Successor KWS.

Kuilmaïs

De 3 nieuwe rassen kuilmaïs op de Belgische rassenlijst zijn Rendezvous, LG31231 en KWS Chiasso. De officiële rassenproeven werden uitgevoerd door ILVO-Plant (Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek Merelbeke) en CRA-W (Département Production végétale Gembloux) in opdracht van de Technische Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

De onderstaande tabellen geven een overzicht van de resultaten die dit nieuw ras behaalde in de officiële proeven. De veldproeven werden aangelegd in 6 centra met verschillende bodemtypes: zand, zandleem, lemig zand, leem en Condroz. De nieuwe rassen werd vergeleken met de standaarden Benedictio KWS, Kompetens, KWS Saltare, LG31213, LG31233, LG31235, Officer en SY Fanatic.

Voederbieten

De 2 nieuwe rassen voederbieten op de Belgische rassenlijst zijn Delicante en Bangor. De officiële rassenproeven werden uitgevoerd door de afdelingen voor rassenonderzoek van cultuurgewassen (ILVO Plant – Merelbeke en CRA-W Département Production végétale Gembloux) in opdracht van de Technisch Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

De proeven werden aangelegd in 5 centra, gelegen in volgende landbouwstreken: zand, leem, zandleem (2 veldproeven) en Condroz. De nieuwe rassen werden vergeleken met de standaarden Brunium, Jamon en Rialto.

Suikerbieten

Op de Belgische rassenlijst zijn 10 nieuwe rassen suikerbiet opgenomen in 3 categorieën. In de categorie rhizomanietolerante rassen zijn dat Antonica KWS, BTS 2185 en ST Amsterdam. In de categorie rhizomanietolerante rassen met tolerantie tegen het bietencystenematode zijn dat Bioko, Brecon, BTS 1825 N, FD Verde, Miracula KWS en Remarka KWS en in de categorie rhizomanietolerante rassen met tolerantie tegen het bietencystenematode en rhizoctonia solani is dat Fadela KWS.

Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB) voerde hiervoor gedurende 2021 en 2022 de officiële rassenproeven uit in opdracht van de Technisch Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

De officiële proeven werden aangelegd in de Haspengouwse leemstreek te Bassenge, Petit Hallet, Héron, Sauvenière (2); in Henegouwen in Chièvres, Braffe en Briffoeil; in de zandleemstreek in Kluisbergen. De studie van nematodentolerante rassen werden bijkomend uitgevoerd in Tongeren, Lauw, Limont, Jandrain, Acosse en Bossuit.

DLV

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken