Startpagina Actueel

Stikstofoverleg verhuist na krokusvakantie opnieuw naar de regering

Het gesprek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) met de voorzitters van de regeringspartijen is afgelopen. Het stikstofdebat verhuist na de krokusvakantie opnieuw naar de regering.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering raakte vandaag, 17 februari, niet tot een consensus over de stikstofproblematiek. Reden genoeg voor minister-president Jan Jambon om de partijvoorzitters en de vice-ministers na de middag in het Antwerpse rond de tafel te brengen.

Volgens Jambon was de vergadering met de voorzitters noodzakelijk. “Ik denk dat dit is moeten gebeuren”, zegt hij. “Soms, als het een moeilijk moment is, moet je er anderen bij halen die ook betrokken zijn.”

De krokusvakantie (18-26 februari) zal worden gebruikt om de zaak technisch verder uit te klaren. In de week na de vakantie wil Jambon een akkoord. “De 3 partijen hebben hier uitgesproken dat ze echt wel een akkoord willen maken”, zegt hij. “Maar iedereen beseft dat het geen eenvoudige zaak is.”

Er is volgens de minister-president nu een context van vertrouwen gecreëerd. Een nieuwe samenstelling van de regering is volgens hem niet aan de orde.

In N-VA-kringen is te horen dat er nu verder wordt gepraat op basis van het laatste compromisvoorstel dat Jambon vrijdagmiddag in een kern na de ministerraad op tafel heeft gelegd. Dat werd toen afgeketst door cd&v. De cd&v'ers benadrukken dat hun opmerkingen nu ernstig zullen worden genomen. “Er is afgesproken om vanaf eind volgende week technische werkgroepen te organiseren om door alle inhoudelijke opmerkingen te gaan.”

De oppositiepartijen vragen intussen om tijdens de vakantie het parlement samen te roepen over de kwestie. Daarover beslist het Uitgebreid Bureau maandag.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken