Startpagina Actueel

Crisis in Vlaamse Regering over stikstofdossier

Ook tijdens de ministerraad vrijdagvoormiddag werd er geen akkoord gevonden rond de aanpak van het stikstofprobleem. Minister-president Jan Jambon roept daarom de 3 partijvoorzitters van Open Vld, cd&v en N-VA samen. De crisis lijkt nu compleet.

Leestijd : 2 min

Jambon zal deze namiddag samenzitten met Egbert Lachaert (Open Vld), Sammy Mahdi (CD&V) en Bart De Wever (N-VA). Ook viceministers-presidenten Bart Somers (Open Vld), Hilde Crevits (CD&V) en Ben Weyts (N-VA) sluiten aan.

Alles zit vast

"We moeten vaststellen dat het dossier, ondanks alle pogingen, vast zit", is vrijdagmiddag te horen bij het kabinet-Jambon. "Omdat we voelen dat er een politieke laag speelt, roepen we de partijvoorzitters samen."

Cd&v houdt tijdens de onderhandelingen vast aan 3 eisen: minder rode landbouwbedrijven, oudere boeren mogen zonder veel kosten verder boeren tot 2040 en landbouw moet evenveel mogen uitstoten als de industrie.

N-VA beschuldigt cd&v ervan politieke spelletjes te spelen om hun achterban in vele gemeenten groot te houden. Beide partijen zouden in geen geval willen toegeven.

Electorale strategieën?

“De bedoeling van het gesprek is om de intenties van Sammy Mahdi te achterhalen”, valt te horen. “De cd&v-ministers zeggen wel dat ze een akkoord willen, maar brengen voortdurend nieuwe elementen in de discussie die tot nog eens een jaar vergunningsonzekerheid zouden leiden. Technisch zou dit dossier al lang kunnen zijn opgelost, maar misschien spelen er electorale strategieën.”

Bij cd&v wordt hoogst verbaasd gereageerd: “Wij willen gewoon inhoudelijk verder werken. We begrijpen niet waarom de voorzitters erbij moeten worden gesleurd. Als sommigen denken dat er een snelle politieke deal kan worden gesloten onder voorzitters, dwalen ze. Dit dossier is inhoudelijk nog niet rijp en als je het niet ten gronde inhoudelijk uitklaart, zit je met juridische problemen.”

Het grootste probleem voor cd&v is de decretale verankering van de drempelwaarden voor stikstofuitstoot waaraan de landbouwers moeten voldoen om een vergunning te krijgen. Als dat wordt verankerd, zet je jezelf vast, vindt de partij, terwijl de waarde moet kunnen evolueren als het stikstofbad 'leegloopt'. N-VA wil echter niet afwijken van die decretale verankering. In verband met het andere standpunt, oudere boeren, zou er wel een vergelijk in zicht zijn tussen cd&v en N-VA. Cd&v wil oudere boeren zonder overnemer nog tot hun pensioen laten doorwerken zonder grote investeringen om de uitstoot te beperken.

Krokusvakantie is geen fetisj

Voor de christendemocraten is de krokusvakantie geen fetisj. “Is er morgen een akkoord, fijn. Is dat pas binnen een week, ook goed.” Open VLD probeert de kemphanen intussen te verzoenen: “Wij proberen in deelaspecten een brug te zijn. Geen akkoord is geen optie. Noch voor de landbouw, noch voor de industrie, noch voor de burgers."

Sanne Nuyts/Belga

Lees ook in Actueel

We kunnen ‘het’, op Agribex 2023

Edito Aan de vooravond van Agribex hadden we een gesprek met Marc Devriese, COO van Fedagrim, de organisator van deze landbouwbeurs. Uit dit interview onthouden we dat de landbouwer kan bijdragen aan het redden van het klimaat. Op Agribex maakt hij kennis met technieken die hiervoor vandaag al beschikbaar zijn.
Meer artikelen bekijken