Startpagina Edito

‘Chemofobie’

Deze uitgave van Landbouwleven kijkt weer vooruit naar de toekomst, o.a. door in te gaan op nieuwe maïsvariëteiten, te kijken hoe we de aardappelteelt kunnen voorbereiden of nog door te bekijken wat de evoluties binnen het domein van de gewasbescherming te bieden hebben.

Leestijd : 2 min

Net in deze artikels worden nagels met kopen geslagen. Zo wijzen onze gesprekspartners op begrippen als ‘chemofobie’, dat er teveel instanties zijn die zich komen mengen bij de erkenning van fytomiddelen of dat er meer emotie dan ratio bij komt kijken.

Wat gewasbescherming aangaat is het juist nodig om nuchter en weldoordacht te handelen. Dat chemie werkt is zeker, alleen moeten we de toepassingsmodaliteiten goed weten beheren. Daarom hameren voorlichters en vertegenwoordigers op een duurzaam en correct gebruik van fytomiddelen.

Hopelijk zal de hele sector hier komend seizoen verder werk van maken, zodat er ook geen vervuiling van het oppervlaktewater meer is. Dit is alvast een stap in de goede richting om ‘chemofobie’ tegen te gaan én het is belangrijk voor de publieke opinie. Die lijkt helaas steeds meer het erkenningscomité voor de toelating van middelen dan, een expertengroep.

Dat uw keuzes de toekomst van de sector mee bepalen, weet ook de directeur van het PCA maar al te goed (zie pagina 8 en 9). Ons huidig gedrag als landbouwer heeft een impact op onze eigen toekomst. Net hierom is het zo belangrijk om correct en duurzaam om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen. We hebben ze immers nodig om hier bij ons voldoende en kwalitatief voedsel te produceren.

Wees dus niet bang voor wat de toekomst brengt, want je kan er zelf actief aan meewerken. Bang zijn of ‘chemofobieën’ hebben leidt tot niets, doordacht en duurzaam handelen leidt tot veel...

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken