Startpagina Paarden

Bijgevoegde hengstenkeuring Belgisch trekpaard

Op zaterdag 11 februari vond de bijgevoegde hengstenkeuring plaats. Die werd georganiseerd voor trekpaardhengsten die op de laatste hengstenkeuring te Ghlin om medische redenen niet konden deelnemen.

Leestijd : 2 min

Nieuw vanaf 2023 is dat hengsten vanaf 5 jaar, die minstens 3x waren goedgekeurd in België, zich nu konden inschrijven voor de reeks oudere hengsten op deze bijgevoegde keuring in plaats van op de Centrale Hengstenkeuring in november.

Goede locatie

De locatie in Oosteeklo was zeer goed uitgekozen (door de leden van de Vrienden van de Oost-Vlaamse Trekpaardfokkers (VOT)) voor deelnemers en toeschouwers. Bovendien viel het koude weer mee om de hengsten droog voor te stellen.

Zes hengsten van verschillende leeftijden

Zes hengsten van verschillende leeftijden werden aangeboden voor deze keuring.

De jongste, Mathias du Blanc Bois (v. Hero van Terlo) geboren in Wallonië en in eigendom van de familie Henckens, mocht de spits afbijten. De mooie bruine, wat vrouwelijke, maar nog groene jongen met goede gangen, werd vlot goedgekeurd.

De 2 volgende – beide een jaar ouder – Marcel van ’t Laerenhof van Vlaams Brabant (v. Max van Schermershoek van Vlaams Brabant), in eig. van Thomas Van Laer, en Storm van de Voshoek (v. Roel van de Lindehoef), in eig. van Urbain De Keyser, werden allebei op de Centrale Hengstenkeuring in Ghlin door de jury en/of de dierenartsen uitgesteld wegens manken.

Als jaarling was Marcel in 2020 reeds een randgeval. Later werd hij op de centrale keuring in Ghlin in november 2021 goedgekeurd als enige hengst in de kleine maat, dus hij kreeg het voordeel van de twijfel. Helaas is hij niet goed geëvolueerd.

Storm – van dezelfde jaargang – werd vorig jaar afgekeurd. In Ghlin 2022 werd hij opnieuw aangeboden, maar uitgesteld door de jury.

Beide hengsten kwamen op deze keuring op hun best tevoorschijn, maar kwamen zowel op stand (in type) als in de bewegingen tekort (zoals te verwachten was) en werden niet aangenomen.

De volgende de nog een jaar oudere Artuur van Groenenberg van Vlaams-Brabant (v. Mathador van de Bouwhoeve), in eigendom van Allure Horses BV, werd vlot goedgekeurd dankzij zijn mooi mannelijk voorkomen met rasadel en vooral dankzij een goede vlotte draf.

Weer een jaar ouder kwam de ‘papa’, de blauwe Azur du Moulin (v. Tibo van Luchteren), geboren in 2017 en in eig. van André Geelen, op het toneel. Hij werd rap goedgekeurd door zijn imposant voorkomen, met opvallend mooi kruis en broekspieren. De gangen konden beter.

Als laatste zagen we de op stand de zeer mooi gelijnde vos Quick van de Bomloze put (v. Igor van Gaasbeek), geboren in 2013 en in eigendom van Stal Terlo nv, Geert Sorgeloos.

Op stand mooi, maar een groot nadeel waren zijn manke bewegingen. Daardoor werd Quick door de jury uitgesteld.

Slot

Rekening houdend met alles, was het een zeer gemoedelijk paardengebeuren, waarbij iedereen zich kon vinden in de uitslag. Een pluimpje voor de inrichters, de deelnemers en de jury.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken