Startpagina Economie

Algemene inflatie daalt verder, voeding wel sneller duurder

De inflatie in België is in februari verder gedaald. Ze bedroeg nog 6,62, na 8,05% in januari. Dat meldt statistiekbureau Statbel. Voeding blijft echter wel nog sneller in prijs stijgen: 16,12% tegenover 15,59% in januari.

Leestijd : 1 min

De algemene inflatie is naar het laagste niveau sinds december 2021 gezakt. In oktober werd de piek bereikt: toen steeg het prijspeil op jaarbasis met 12,27%. Dat de algemene inflatie nu sterk daalt, is een gevolg van de dalende energieprijzen.

Voor het eerst sinds lang hebben de energieprijzen een verlagend effect op de inflatie. Niet alleen tegenover vorig jaar zakken die prijzen, ook op maandbasis zijn de dalingen spectaculair: de aardgasprijzen daalden met gemiddeld 27,8%, elektriciteit werd 16,2% goedkoper.

Voor voeding ligt dat helemaal anders. De voedingsinflatie blijft sterk aantrekken en bedraagt nu al 16,12%. Sommige producten zijn opvallend sterk gestegen in prijs: eieren zijn nu 38,6% duurder dan vorig jaar, volle melk 33,5%, pizza en quiche 28,6% en suiker 27,5%.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken