Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - "Nog elf bedrijven geblokkeerd"

In het kader van de fipronil-crisis die deze zomer uitbrak, zijn er in België nog altijd elf bedrijven die geheel of gedeeltelijk stilliggen. Dat verklaarde minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), dinsdag in de Kamercommissie Volksgezondheid.

Leestijd : 3 min

Hierbij ook drie legbedrijven die geen eierproductie hebben, verduidelijkte hij. "Daarnaast mogen vier legbedrijven geen dieren laten slachten en moeten vier opfokbedrijven aantonen dat ze een conforme productie kunnen starten". Namen van de betrokken bedrijven noemde hij niet.

Ducarme wees erop dat als er een besmetting met fipronil heeft plaatsgevonden, er een erg grondige reiniging moet plaatsvinden van de betrokken onderneming. Het eenvoudigweg doden van het pluimvee en vervangen door andere kippen, volstaat niet om de besmetting weg te nemen.

De minister maakte duidelijk dat de fipronil-crisis nog niet voorbij is. Er worden nog altijd testen uitgevoerd door het FAVV, ook bij filialen die in het verleden al een controle hebben ondergaan.

En hij waarschuwde de parlementairen ook dat dergelijke voedselcrisissen in de toekomst nog zullen voorkomen. "Laat ons niet naïef zijn. We moeten alles in het werk stellen opdat het controlesysteem zo efficiënt mogelijk is, zodat het effect op de volksgezondheid zo gering mogelijk is".

De autocontroles in de sector en controles door het FAVV noemde Ducarme alvast "efficiënt" en "geruststellend". "We zijn één van de weinige en misschien het enige land in Europa waar de hele eierketen is getest. Andere landen hebben hun job niet gedaan zoals wij die gedaan hebben".

Maar Ecolo-kamerlid Jean-Marc Nollet reageerde verontwaardigd. "Hoe is het mogelijk dat u nog altijd beweert dat het Belgische systeem adequaat heeft gefunctioneerd, terwijl fipronil een verboden product is dat pas na een jaar bij toeval werd ontdekt? U zegt dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was, maar stel dat het wél om een gevaarlijk product ging? De autocontroles zijn niet toereikend, u moet hier werk van maken".

Ducarme, die nog altijd wacht op een evaluatierapport van het FAVV, beloofde dat er lessen zullen getrokken worden, op Belgisch én op Europees niveau. "Dat is een belofte van ons, zelfs als ik vind dat het FAVV en de autocontrole goed hebben gewerkt". Hij wees erop dat bij het recente Europese overleg algemeen gepleit werd voor sterkere autocontrolesystemen. De liberaal is ook voorstander om de Europese Commissie een grotere rol te geven bij dergelijke voedselcrisissen. "En ook de harmonisering van de nationale alarmsystemen en de traceerbaarheid van besmette producten zouden beter kunnen, maar zover zijn we nog niet. Hierover is nog geen akkoord", klonk het dinsdag.

Verschillende parlementsleden vroegen zich af waarom België, net als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, geen lijsten heeft gepubliceerd van afgeleide producten waar fipronil in werd aangetroffen. Ducarme legde uit dat het FAVV een lijst van bedrijven had opgesteld, die besmette eieren hadden ontvangen en moesten aantonen dat hun producten voldeden aan de wettelijke norm. Is dat niet het geval, dan worden hun producten van de markt gehaald. "Het FAVV heeft hierop al meer dan 2.500 controles uitgevoerd. Slechts bij één analyse bleek de norm overtreden", aldus de minister, die wees op het verschil tussen een product van de markt halen en een 'recall', waarbij er effectief een gevaar is voor de volksgezondheid. "Het was niet onze bedoeling om zaken a chter te houden voor de consument, maar wel om het systeem te respecteren". Fabienne Winckel (PS) had liever wél de lijsten gezien, zodat de consument vrij kan kiezen of hij die producten nog wil consumeren. "Het kan ook de druk opvoeren op bedrijven voor een betere autocontrole"

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken