Startpagina Bedrijfsnieuws

Herbavita betrekt nieuwe gebouwen

Producent van voedersupplementen Herbavita zette een nieuw magazijn én een ruim kantoorgebouw op de site van het bedrijf in Kluisbergen. Vorige maand kwamen meer dan 500 klanten-landbouwers en andere zakenrelaties een kijkje nemen.

Leestijd : 4 min

Het bedrijfsterrein van Herbavita in Kluisbergen heeft een ware metamorfose ondergaan. Natuurlijk zijn er het imposante nieuwe magazijn en kantoorgebouw, maar ook de feesttent voor het oude kantoor trekt de aandacht. Die bleek geen overbodige luxe op de opendeurdag eerder in september.

“We hebben zeker meer dan 500 mensen kunnen verwelkomen,” puft accountant Kim Paepe, “terwijl we maar op 200 personen hadden gerekend. Maar alles verliep vlot en de nieuwe infrastructuur heeft indruk gemaakt.” Zaakvoerder Marc Paepe kijkt echter alweer uit naar nieuwe projecten. “Binnenkort, in april, openen we nog een nieuwe afvullijn voor poeders”, vertelt hij trots.

Het zit in de familie

Inderdaad, Herbavita is een onvervalst familiebedrijf. Samen met medezaakvoerder en echtgenote Leen Botterman kreeg Marc drie kinderen: Kim, Ellen en Auke. Intussen houdt Kim zich al enkele jaren mee bezig met de administratieve kant van het bedrijf. Haar echtgenoot Daan werkt in de productie. Verder telt het bedrijf nog 17 medewerkers.

Op dit moment werkt Ellen, de tweede dochter, haar studies af. Ze kijkt ernaar uit om mee aan onderzoek en ontwikkeling te doen op het bedrijf. In het kader van haar thesis aan de vakgroep Toegepaste Biowetenschappen aan de Universiteit Gent onderzoekt ze het effect van Aviform Cox, één van de producten van Herbavita, tegen coccidiose bij pluimvee.

Herbavita is een onvervalst familiebedrijf: dochter Kim en schoonzoon Daan werken al jaren mee.
Herbavita is een onvervalst familiebedrijf: dochter Kim en schoonzoon Daan werken al jaren mee.

Professioneel werken

Kim begeleidt de rondleiding. Boven bevinden zich de kantoren en een flexbureau voor het verkoopteam. Ze toont ook de drie nieuwe ontvangstruimtes, de eetzaal en de grote vergaderzaal beneden. “Vroeger moest de refter al die functies vervullen. Nu kunnen we op een meer professionele manier werken”, legt Kim uit. Het bedrijf is klein begonnen, in de toenmalige slaapkamer van Marc en Leen, en door de jaren heen gegroeid.

Ook de productie kende een toenemende uitbreiding en professionalisering. In de productieruimte voor poederbereidingen staan nu scanners bij elke machine. “Nu dit deel van het mengproces automatisch verloopt zijn menselijke fouten uitgesloten, wat de tracering ten goede komt”, vertelt Kim. “We weten exact welke lotnummers in welk product zijn terechtgekomen. Het FAVV (Federale Voedselagentschap) vond dit super!”

Aparte vloeistofruimte

Dankzij de komst van het nieuwe magazijn gebeurt de bereiding van vloeistoffen nu in een aparte ruimte. Een ingenieus buizensysteem doorheen de muur vult de vaten die in het magazijn staan opgeslagen. De recente bottelmachine voor flessen van een liter bespaart de medewerkers heel wat tijd. Op vraag van de klanten wordt de houdbaarheidsdatum nu op de flessen zelf gedrukt.

“Veel gebeurt op vraag van de klant”, weidt Kim uit. “We zijn een klein bedrijf, maar dat betekent wel dat we een zekere flexibiliteit hebben. Daar zijn we trots op. We bewegen hemel en aarde om aan de vraag van een klant te voldoen. Voor de uitbreiding hebben we daar sterk rekening mee gehouden. We wilden meer capaciteit, maar toch onze flexibileit behouden. Zo kunnen we zowel de grote als de kleinere klanten blijven bedienen.”

Een ingenieus buizensysteem doorheen de muur vult rechtstreeks de vaten in het magazijn.
Een ingenieus buizensysteem doorheen de muur vult rechtstreeks de vaten in het magazijn.

Ondersteuning van de weerstand

Voor onderzoek en ontwikkeling is er ook meer ruimte voorzien. De uitrusting van het nieuwe laboratorium in de oude kantoorruimte is bijna volledig. Herbavita ontwikkelt en produceert diervoedersupplementen op basis van vitaminen, mineralen en ook kruiden. “Onze producten ondersteunen de weerstand en de gezondheid van productiedieren,” vertelt Dempsey Sablain, sales manager van het bedrijf.

“Bij mensen gaat het net hetzelfde. Iemand met een goede weerstand heeft weinig last van een verkoudheid, en geneest snel. Bij dieren vertaalt een verlies aan weerstand zich in productieverlies, en dat kost een veehouder geld”, verduidelijkt hij. Zijn collega Chris Ceuterick, verantwoordelijke voor onderzoek en ontwikkeling, geeft een voorbeeld: “Wetenschappers stelden vast dat uierontstekingen sneller genezen wanneer dieren vitamine E en het mineraal selenium toegediend krijgen. Biotine en zink hebben dan weer een positieve invloed op klauwgezondheid.”

Advies en ondersteuning

Maar ook kruiden kunnen een bijdrage leveren, weet hij. “24 jaar geleden is Herbavita hier pionier in geweest. Nu heeft iedereen in de sector wel een mengsel met kruiden. Vroeger deden veel veeartsen vitaminen, mineralen en kruiden af als onzin, nu gaan er velen de baan mee op. Ook de landbouwers kijken er anders tegenaan. Dat is positief.”

Dempsey en zijn team verkopen niet alleen, maar bieden zoveel mogelijk advies en ondersteuning. Veehouders zijn erg streng voor zichzelf, ondervond hij op die manier. “Problemen met vruchtbaarheid en klauw- of uiergezondheid, daar durft niemand over spreken. Alleen bij mij zijn er problemen, denken ze dan. Niet dus”, zegt hij bemoedigend.

D.C.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken