Startpagina Actueel

cd&v wil af van ‘1 kopen, 1 gratis’ bij verse voeding

cd&v-Kamerlid Leen Dierick diende een wetsvoorstel in over ongeoorloofde reclame met verse voeding. Ze wil af van winkelpromoties zoals ‘1 kopen, 1 gratis’ voor landbouw- en voedingsproducten. Dat melden Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen op 20 maart. Ze lichtte dit ook toe in ‘De Ochtend’ op Radio1.

Leestijd : 2 min

"Onder impuls van de grote supermarktketens is een race to the bottom bezig. En die kan niet blijven duren", zegt Leen Dierick

Het wetsvoorstel verbiedt buitensporige prijspromoties voor verse voeding, zoals fruit, groeten en vlees. Promoties zoals ‘1 kopen, 1 gratis’, ‘1 kopen, 2 gratis’ en straffere aanbiedingen zouden niet meer toegelaten zijn. “Wat nog wel kan, is een derde product gratis aanbieden, denk aan een actie 2+1 gratis”, klinkt het in de kranten. “De stuntpromoties op verse voeding getuigen niet alleen van weinig respect voor het werk van onze boeren”, aldus Dierick. “Ze leiden ook tot steeds kleinere marges voor landbouwers, waardoor ze amper nog financiële ruimte hebben om te investeren in bijvoorbeeld ecologische en diervriendelijke productie, waar de consument toch ook om vraagt."

Landbouworganisaties en zelfstandigenorganisatie Unizo steunen het wetsvoorstel. Handelsfederatie Comeos staat niet te springen voor dergelijk verbod. "Het maakt de winkelkar van de consument nog duurder", waarschuwt Nathalie De Greve van Comeos. Volgens De Greve is het niet altijd de landbouwer of de producent die opdraait voor de promotie: soms neemt de retailer zelf de kosten op zich. Verder voert ze aan dat dergelijke acties ingezet worden om voedselverspilling tegen te gaan.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Boerenlandschap Pajottenland geen kandidaat landschapspark meer

Actueel Boerenlandschap Pajottenland was kandidaat om in 2024 één van de 3 Vlaamse Landschapsparken te worden. De partners werkten sinds de zomer van 2022 aan een ambitieus masterplan, waarmee eind mei gekandideerd moest worden voor de finale selectie. De voorbije weken gaven verschillende Pajotse gemeenten echter aan de kandidatuur niet langer te willen ondersteunen. De provincie Vlaams-Brabant beslist daarom de kandidatuur niet in te dienen, bij gebrek aan lokaal draagvlak.
Meer artikelen bekijken