Startpagina Paarden

Infodag ‘CPL bij koudbloeden’

Op 11 maart ging er in Asse een infodag door over chronisch progressief lymfoedeem (CPL) bij koudbloeden. Meer dan 150 geïnteresseerde koudbloedeigenaars, hoofdzakelijk uit Nederland, woonden deze infodag bij.

Leestijd : 2 min

Een paar jaar geleden richtte Trekpaard Jeugd, een commissie van de vzw Vlaamse Fokkers van het Belgisch trekpaard (VFBT), een eerste infodag in. Op 11 maart kwam er een vervolg, ditmaal in samenwerking met de vzw Trekpaard Network (trekpaard.net).

Marieke Brys, Assistant-PhD Researcher Veterinary Pathology aan de Faculteit Diergeneeskunde te Merelbeke, vertelde over de hypotheses die momenteel gesteld zijn over het ontstaan van CPL met mogelijk een niet onbelangrijke rol van de schurftmijt in de ontwikkeling van CPL. De aanpak en de noodzakelijke wondzorg met aangepaste voeding kwamen eveneens aan bod. De tweede gastspreker, Roel Meyermans, PhD student aan het Center for Animal Breeding and Genetics van de Katholieke Universiteit Leuven, vertelde ons meer over de erfelijkheid van CPL.

In de namiddag kon de theorie getoetst worden aan de praktijk. In de binnenpiste konden een aantal paardenbenen getast worden, waarbij Joost Callebert, voorzitter VFBT, de nodige toelichting gaf in het toekennen van de beenscores. Er werden tevens röntgenfoto’s gemaakt die diezelfde huidplooien in beeld brachten. Dissectiebenen gaven een beeld van hoe CPL eruitziet aan de binnenkant. Onder de microscoop kon men huidweefsel bekijken, maar kon men ook (levende) schurftmijten detecteren.

Een MLD-therapeut verschafte uitleg over manuele lymfedrainage in de behandeling van CPL.

Voor fokkers en eigenaren van koudbloeden was dit een zeer leerrijke dag.

Ann Muys

Lees ook in Paarden

Internationale veulenprijskamp

Paarden Een week na de bijgevoegde hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard, waren de trekpaardvrienden alweer te gast in Manège Heidebos in Oosteeklo, maar deze keer voor de veulenprijskamp.
Meer artikelen bekijken