Startpagina Actueel

EU landbouwcommissie wil meer budget voor fruit, groenten en melk op school

De Europese landbouwcommissie heeft vandaag een rapport aangenomen waarin ze meer budget vraagt voor het schoolprogramma voor fruit, groenten en melk op school. Er moet ook voorrang gegeven worden aan lokale en seizoensgebonden producten.

Leestijd : 2 min

Europees Parlementslid en lid van de landbouwcommissie Hilde Vautmans (Open Vld) is blij dat er prioriteit wordt gegeven aan lokale en seizoensgebonden producten: “Het huidige schoolprogramma voor fruit, groenten en melk op school, in Vlaanderen vertaald in Oog voor Lekkers, loopt dit jaar af. Ik ben altijd een grote voorstander geweest van het programma, maar er was zeker nog ruimte voor verbetering. Vandaag heeft de Europese landbouwcommissie haar aanbevelingen gestemd.

Het Europees Parlement roept op initiatief van onze liberale fractie de Commissie en de lidstaten op om het budget te verhogen, zodat het enerzijds meer leerlingen bereikt en anderzijds het hele jaar door kan worden ingezet. Daarnaast heb ik er vooral op gehamerd dat we de administratieve lasten verminderen en de procedures vereenvoudigen. Ik ben dan ook blij dat deze aanbevelingen door de volledige landbouwcommissie gedragen worden.”

“In Europa werden tot nu toe 240.000 ton aan fruit en groenten en 580.000.000 liter melk via dit programma uitgedeeld aan jaarlijks een twintigtal miljoen Europese kinderen, waaronder 420.000 in ongeveer 2.400 Belgische scholen. Voor Vlaanderen betekende dit in het schooljaar 2019 – 2020 zo’n 448.000 kg fruit en groenten en 132.000 liter melk in meer dan 1.200 scholen of voor ongeveer 252.000 leerlingen. Dit is een echt Europees project voor onze burgers en kinderen, we moeten er daarom voor zorgen dat elk kind ervan kan genieten en dat het voor scholen geen extra last is. Het is aan de Europese Commissie om aan de slag te gaan met onze aanbevelingen,” benadrukt Vautmans.

SN

Lees ook in Actueel

Portugese regering rantsoeneert water voor landbouw

Actueel De Portugese regering heeft besloten water te rantsoeneren in het oosten van de Algarve. De toeristische regio in het zuiden kreunt onder de droogte. Het doel is om op termijn het gebruik van grondwater met 15% te verminderen
Meer artikelen bekijken