Wat verandert er in het nieuwe GLB?
De Vlaamse regering heeft het Vlaams strategisch plan goedgekeurd dat uitvoering geeft aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027. Het nieuwe GLB moet zorgen voor betaalbaar voedsel en zal streven naar een behoorlijk inkomen voor landbouwers. Verder zet het in op klimaat, milieu en op de generatiewissel binnen de sector.

Elke 7 jaar herbekijkt de Europese Unie het gemeenschappelijk landbouwbeleid, waarna het wordt bijgestuurd. Ook nu zitten er heel wat nieuwigheden aan te komen, en die delen we graag met jou in een reeks van 3 artikelen in samenwerking met het departement Landbouw en Visserij. In deel 3 geven we informatie over het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) en over subsidies rond kennis en innovatie.
Productieve en innovatieve investeringen
De VLIF-steun voor investeringen op landbouwbedrijven kreeg een nieuwe naam: VLIF-steun voor productieve investeringen. Het blijft een lijst met uitgebreide mogelijke investeringen die steun kunnen genieten van 15, 30, 40 of nu ook 50%. De 10% bijkomende steun voor jonge landbouwers blijft behouden en wordt uitgebreid naar samenwerkingsverbanden. De investeringen die steun krijgen, worden geselecteerd op basis van duurzaamheidscriteria per investering: hoe duurzamer, hoe hoger de steun. Nieuw is dat hierbij ook de onderlinge samenhang tussen de investeringen wordt beoordeeld.
De VLIF-voorwaarden werden sterk vereenvoudigd. Zo verdwijnen de inkomensvoorwaarde op basis van het netto belastbaar inkomen, het minimale inkomen uit het landbouwbedrijf én het maximale inkomen buiten het landbouwbedrijf. Ook nieuw is dat er zoveel mogelijk gewerkt zal worden met procentuele steun op basis van marktconforme eenheidsprijzen, dus niet meer op basis van het factuurbedrag.
Meer dan ooit is innovatie nodig om uitdagingen aan te gaan, daarom werd het steunpercentage voor VLIF- innovatie verhoogd naar 50% en zelfs naar 80% voor meting van milieu- en klimaatparameters.
Steun voor jonge starters en ander verdienmodel
Een bekende VLIF-maatregel is de VLIF-opstart- en overnamesteun van een landbouwbedrijf door jonge landbouwers, waarbij een forfaitaire steun wordt uitbetaald voor het uitvoeren van het bedrijfsplan. Daar zijn wijzigingen gebeurd. Het maximale steunbedrag wordt opgetrokken tot 100.000 euro. En dat is nodig, want een bedrijf opstarten of overnemen betekent serieus investeren in de toekomstige weerbaarheid van het bedrijf, op allerlei vlakken. Nieuw is dat er ook een volledig nieuw landbouwbedrijf kan opgestart worden én dat je ook een bedrijf kan overnemen dat al even uit productie was. De jonge landbouwer mag in dit nieuwe GLB ook tot halftijds als werknemer elders aan de slag gaan.
Wil je als landbouwer (alle leeftijden bedrijfsleiders) omschakelen en een nieuwe bedrijfstak opstarten of volledig aanpassen en tegelijk eventueel een andere bedrijfstak afstoten? Dan is de forfaitaire steun voor de omschakeling naar een vernieuwend verdienmodel interessant. Je kan deze steun ook aanvragen voor een opstart van een landbouwbedrijf met vernieuwend verdienmodel. Een goed uitgewerkt bedrijfsplan is ook hier een must.
Niet-productieve investeringen
De bestaande steun voor niet-productieve investeringen blijft grotendeels dezelfde. Die maatregel werd midden 2021 nog sterk hervormd. Dat gaat onder andere over de aanplant van bomen, hagen en houtkanten of over de aanleg van een erosiedam. Ook de landschappelijke integratie van bedrijfsgebouwen, de aanleg van een buffer- en spaarbekken of omvorming van bestaande drainages naar de peilgestuurde variant vallen hieronder.
Kennis en innovatie
De maatregel ‘operationele groepen’ binnen Europese Innovatiepartnerschappen, waarbij landbouwers problemen samen met anderen kunnen aanpakken en kansen kunnen grijpen, blijft doorlopen. Die maatregel wordt financieel versterkt en legt meer nadruk op samenwerking. Daarin passen zowel meer informele vormen van samenwerking als samenwerking via producentenorganisaties en brancheorganisaties.
Wil je meer informatie over de impact van het nieuwe GLB op je mogelijke investeringen? Surf naar www.vlaanderen.be/landbouw/
GLB2023 of stuur een e-mail naar communicatie@lv.vlaanderen.be