Duitse vleessector wil dierhuisvestingslabel uitbreiden naar import
Vanaf 1 maart 2026 moeten consumentenverpakkingen van Duits vers varkensvlees in Duitsland verplicht aanduiden in welk stalsysteem het dier gehouden werd in de afmestfase. De Duitse sector vraagt nu dat die verplichting ook zou gelden voor in Duitsland ingevoerd vlees.

In 2023 werd in Duitsland het Tierhaltungs-label voorgesteld. Dat werd in een eerste fase ingevoerd voor vers varkensvlees dat aan eindconsumenten wordt verkocht. Het is volgens het Duitse ministerie van Voeding en Landbouw de bedoeling dat het label later naar andere diersoorten wordt uitgebreid en dat ook restaurants en andere eetgelegenheden het label zullen moeten hebben voor de voeding die ze aanbieden.
In 2023 werd gesteld dat dit Duitse huisvestingslabel enkel verplicht zou zijn voor Duitse dierlijke producten. Voor ingevoerde producten zou het label vrijwillig blijven. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor Belgisch varkensvlees.
Vijf opties
Er zijn 5 opties bij het Duitse label. Stall (stal) geeft aan dat de dieren de minimale verplichte staloppervlakte ter beschikking hadden. Stall + Platz (stal en extra ruimte) kan worden aangeduid als de dieren bovenop de minimaal verplichte ruimte nog 12,5% extra ruimte hebben. Frischluftstall (stal met verse lucht) duidt erop dat de dieren in de stal kunnen genieten van verse buitenlucht. Bij Auslauf/Weide beschikken de dieren over een buitenterrein dat op elk moment van de dag toegankelijk is of lopen de dieren permanent buiten zonder vast binnenverblijf. Bij Bio voldoet de huisvesting aan de Europese normen voor biologische dierlijke producten (nog meer ruimte in de stal, toegang tot buitenterrein, …).
Toch voor ingevoerd varkensvlees?
Alois Rainer, de Duitse minister van Landbouw en Voedselvoorziening, heeft met 36 Duitse sectororganisaties en bedrijven gesproken over de hervorming van de wet op het Duitse huisvestingslabel. Het Duitse regeerakkoord voorziet immers in een fundamentele herziening van deze wet, waarbij belanghebbenden uit de hele keten worden betrokken en de wet praktischer wordt.
Downgraden toelaten
"Ik vind het belangrijk dat het huisvestingslabel een meerwaarde biedt en niet alleen maar extra werk oplevert voor alle betrokken partijen. Velen vragen dat de wet in de toekomst ook voor buitenlandse producten zou gelden en dat een zogenaamde ‘downgrading’ van vlees ook mogelijk moet zijn. We evalueren of en hoe deze eisen wettelijk kunnen worden geïmplementeerd", zegt Alois Rainer.
Door downgrading kunnen producenten vlees van veehouderijsystemen van ‘hogere kwaliteit’ toch nog op de markt brengen als vlees van veehouderijsystemen van ‘lagere kwaliteit’, als er weinig vraag is naar vlees van veehouderijsystemen van ‘hoge kwaliteit’ is.