Startpagina Melkvee

Gelderland investeert in sensoren die stikstof op bedrijf meten

De Nederlandse provincie Gelderland gaat miljoenen euro's besteden aan een proef met sensoren, die de stikstofuitstoot op een boerenbedrijf meten. Tot nu toe is het niet mogelijk om zonder zeer hoge kosten lage concentraties stikstof op bedrijfsniveau te meten. Daarvoor wordt nu een ingewikkeld rekenmodel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt. Gelderland wil een meetnet van sensoren gaan opzetten, aldus de provincie.

Leestijd : 2 min

De sensoren meten voortdurend de stikstofuitstoot in de buitenlucht en in en rond de stallen van een bedrijf. Boeren kunnen op die manier goed in de gaten houden of maatregelen die ze hebben genomen om de stikstofuitstoot te verlagen, in de praktijk ook werken. "Meten is weten", aldus gedeputeerde Peter Drenth.

De sensoren zijn ontwikkeld door onderzoeksinstituut OnePlanet in samenwerking met TNO (toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). In de regio rond Ede en Wageningen worden de sensoren al in de praktijk uitgetest volgens de provincie. Gelderland wil het meetnet nu verder uitrollen.

In totaal kreeg de provincie 257,5 miljoen euro van het Rijk voor de versnelling van maatregelen tegen stikstofuitstoot. Er wordt ook geld geïnvesteerd in maatregelen voor de veehouderij, zoals ander voer en meer weidegang voor runderen. Daarnaast steekt Gelderland miljoenen in het omvormen van bossen voor de houtoogst in natuurbossen. In ongeveer 7.000 hectare bos mag straks geen hout meer worden geoogst. Boseigenaren kunnen schade claimen bij de provincie.

Van het rijksgeld bestemt Gelderland 130 miljoen euro voor de vrijwillige opkoop van boerenbedrijven. Daarvoor bestaat volgens de provincie veel belangstelling.

Belga

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken