Startpagina Bedrijfsnieuws

Vertical farm Future Crops is failliet

De vertical farm Future Crops in Poeldijk is failliet verklaard. Om die reden wordt alle apparatuur van de babysla- en kruidenproducent geveild.

Leestijd : 1 min

Het Nederlands-Israëlische bedrijf Future Crops uit het Zuid-Hollandse Poeldijk produceerde sinds 2018 op commerciële basis verschillende kruidensoorten, waaronder basilicum, koriander, peterselie en dille. Daarnaast werd de 2.500 vierkante meter grote productielocatie gebruikt voor de teelt van babysla. De jaarlijkse productie bedroeg ongeveer 85 ton, waarvan een deel door supermarktketen Albert Heijn werd afgenomen. Future Crops bezat ook een eigen testlaboratorium.

Energiekosten

Begin 2023 is Future Crops failliet verklaard. De sterk gestegen energiekosten maken het voor vertical farms moeilijk om in de Europese Unie en de Verenigde Staten de concurrentie aan te gaan met reguliere teeltbedrijven. De voormalig Business Unit Director bij Future Crops liet tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres in oktober vorig jaar op de Floriade in Almere al doorschemeren dat Future Crops het financieel zwaar had. “We opereren in een kapitaalintensieve industrie. Mede daardoor hebben we onze investering nog lang niet terugverdiend.” Het is onbekend of de hoge energiekosten of de hoogte van de investering ten grondslag liggen aan het faillissement van Future Crops.

Vanwege het faillissement van Future Crops worden alle machines van het bedrijf online aangeboden in een veiling van Troostwijk Auctions.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken