Brede focus op Flanders Horse Expo

Dressuur krijgt dit jaar veel aandacht.
Dressuur krijgt dit jaar veel aandacht.

“Fantastische demo’s, interessante producten en diensten ontdekken, spannende sport beleven, leerrijke lezingen en wokshops bijwonen, avontuur op de kids-route, dat alles is te ervaren op ons divers paardenfestival”, zegt Fredrik Meersman. “In 2008 ben ik samen met Dietrich Verzele gestart. Wij hadden een gezamenlijk passie die we vorm wensten te geven. In de paardensector zijn er nog veel zaken onderbelicht of te weinig gekend. We gingen op zoek naar een totale beleving.” Equitana in Essen, Le Salon du Cheval in Parijs: dat kwam in de buurt van wat wij voor ogen hadden. Maar die voorbeelden waren nog niet geheel wat wij wensten. Wij willen verbondenheid en beleving: zo creëer je emotie en connectie. Equita in Lyon was nog het meest inspirerend. Daar ook is de sfeer, de gewaarwording is er goed voelbaar. In de paardensector is er zoveel variatie. Het gaat niet allen om megastallen; er zijn talloze kleine zaken die leuk om weten zijn. Al deze facetten boren wij aan.”

Divers takenpakket

In 2008 startte de beurs in enkele hallen van Flanders Expo. De zaak groeide gestaag. De komende editie strekt zich uit over 42.000 m² in de hallen 1, 3, 5, 7 en 8, met meer dan 200 exposanten. De beurs slaat aan en rekent inmiddels op meer dan 25.000 bezoekers. “Het is een hele organisatie om alles in de korte tijd die we hebben keurig op zijn plaats te hebben”, vertelt Meersman. “Het hele jaar ben ik bezig met de voorbereiding. Maar als het moment daar is moet het snel gaan. In drie dagen bouwen we alles op en in één dag wordt alles weer opgeruimd. Dat vergt een uitgekiende organisatie. Het takenpakket is veelomvattend. Met drie personen houden we de zaak in de hand. Mijn zus Vera houdt zich bezig met de financiële administratie en het VIP-gebeuren. Mijn partner Sophie Pauwels neemt het sportgedeelte voor heer rekening. Zelf sta ik in voor de marketing en de standhouders. Dat zijn de kerntaken die we zelf beheren, veel praktische uitwerkingen zoals bijvoorbeeld catering, standenbouw, enzovoort besteden we uit aan vakkundige professionals. Tijdens de beurs zelf hebben we een 160-tal medewerkers. Studenten van de veeartsenijschool helpen daarbij. Ook de Artevelde Hogeschool werkt mee en helpt met studenten uit de richting eventmanagement. Bij die samenwerking hebben wij als organisatie baat maar het is ook een belangrijke ervaring voor de studenten en leerlingen.”

Sport

Op de wedstrijden worden meer dan 900 paarden verwacht. Sophie Pauwels, dierenarts van opleiding, stuurt dit alles in goede banen in niet minder dan zeven pistes. Parcourshulp, de rekenkamer, ringmeesters, dat alles gecombineerd maakt de wedstrijd. Marc Van Dijck is weer de wedstrijddirecteur van de CSI** competities. Hoogtepunt van de Ghent Masters of Showjumping wordt de spetterende Grote Prijs over hindernissen van 1m45 op zaterdagavond.

Forum voor iedereen

VLP onder leiding van Glenn Maes is ook manifest aanwezig. Flanders Horse Expo is immers een forum waar iedereen aanwezig kan zijn. Op donderdag 23, een dag vroeger dan de beurs, en vrijdag 24 februari worden Horse Expo Proeven georganiseerd: Aan de Bates Saddles Masters, parcoursen van 80 cm tot 1m 25, kan iedereen deelnemen. Ponyruiters hebben er de finale van het indoorseizoen van LRV Oost-Vlaanderen. BWP Oost-Vlaanderen organiseert haar provinciale competities.

Dressuur

Dressuur wordt dit jaar sterk in de verf gezet. Op zaterdag wordt de proef PSG of Inter I verreden. De beste ruiters kunnen zich klasseren voor de kür op zondag. Nog op zaterdag is er de dressuuravond. Meerdere talentvolle ruiters zullen er enkele van hun kwalitatieve paarden voorstellen. Het hele weekend worden er clinics en workshops gegeven over voeding, diergeneeskunde en aanpassing van bitten. De clinic van Jan Nivelle wordt een unieke aangelegenheid.

Mennen

Zondagnamiddag gaat de aandacht uit naar het mennen. Wim de Poorter zorgt samen met andere Belgische toppers voor een spectaculaire demo-wedstrijd met pony's en paarden.

Als afsluiter wordt de Grote Prijs Willy Naessens gereden met de beste menners van het VLP-indoorseizoen in een spannende finale. Horseball is altijd al een vaste waarde van het aanbod geweest. Dat is dit jaar niet anders, met sensationeel ploegenspel vol spectaculaire balwisselingen.

Allesomvattend

Flanders Horse Expo is een allesomvattend organisatie waar ruiters, menners, fokkers en paardenliefhebbers hun gading vinden en hun hobby sport of beroep intens kunnen beleven. Grote en minder grote of bekende stamboeken zijn er vertegenwoordigd. Je kan er informatie inwinnen over alles wat reilt en zeilt in paardenland: van trainen met een hartslagmeter tot een lezing van een advocatenkantoor over paardenrecht. Daarnaast is en blijft het ook een beurs waar de beste en laatste nieuwigheden voor de paardenhouderij getoond worden door exposanten. Je kunt er, als je erbij bent, je voordeel doen op zakelijk, sportief of recreatief vlak.

Etienne Van Muylem

Meest recent

Meest recent