Startpagina Granen

Ook Slovakije verbiedt import van Oekraïens graan

De Slovaakse regering heeft maandag 17 april beslist om de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne tijdelijk te verbieden. Het land volgt daarmee Polen en Hongarije, die eerder al dezelfde beslissing namen.

Leestijd : 1 min

"Vandaag heeft de regering een voorstel goedgekeurd om de invoer van bepaalde landbouwproducten en levensmiddelen uit Oekraïne te verbieden", verklaarde minister van Landbouw Samuel Vlcan.

Hij zei dat het verbod, dat 19 april van kracht gaat, bedoeld is om de Slovaakse landbouwsector en de gezondheid van de consument te beschermen. Vorige week had het ministerie van Landbouw al verklaard dat bij de analyse van een staal graan uit Oekraïne een pesticide was gevonden, die niet toegestaan is in de EU en een negatief effect heeft op de gezondheid.

Voor diverse producten

Het verbod zal gelden voor verschillende producten, waaronder granen, suiker, groenten en fruit, wijn en honing, aldus het ministerie.

De beperkingen worden niet opgelegd voor producten die via Slovakije naar andere landen worden doorgevoerd. De Oekraïense graanexport verloopt nu grotendeels via Europese landen, nadat de handelsroutes via de Zwarte Zee door de Russische invasie zijn geblokkeerd.

Onaanvaardbaar

Op 17 april reageerde de Europese Commissie al op de beslissing van Hongarije en Polen. Ze noemde die maatregel "onaanvaardbaar".

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne besliste de EU in mei 2022 om minstens een jaar lang geen invoerrechten op te leggen aan producten uit Oekraïne.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken