Startpagina Bedrijfsnieuws

Minagro haalt 1,2 miljoen euro op onder nieuw management

Minagro, een Belgische ontwikkelaar van hoogwaardige en duurzame ingrediënten voor gewasbeschermingsmiddelen, kondigde via een persbericht aan dat het onder nieuw management 1,2 miljoen euro aan financiering heeft opgehaald. De Belgische spin-out laat toe om de portfolio van groene ingrediënten voor gewasbeschermingsmiddelen uit te breiden en de activiteiten als zelfstandig bedrijf te versnellen

Leestijd : 3 min

Minagro (www.minagro.eu), voorheen een onderdeel van de Minafin Group, ontwikkelt sinds 2019 hoogwaardige groene ingrediënten voor gewasbescherming op basis van duurzame grondstoffen. Haar groene en biogebaseerde oplossingen verbeteren de gewasbescherming en -voeding en beperken tegelijkertijd de impact op het milieu.

De onderzoeksactiviteiten van Minagro, gevestigd in Louvain-la-Neuve, omvatten bewezen eigen technologieën uit de groene en gespecialiseerde chemie. De oplossingen van Minagro zijn ontworpen om een positieve bijdrage te leveren aan de milieu-uitdagingen door agrochemische bedrijven te ondersteunen met groenere en veiligere ingrediënten zoals bewaarmiddelen, hulpstoffen, oplosmiddelen en biostimulanten.

Kapitaalronde

Het operationele team van Minagro leidde de kapitaalronde met deelname van Invest.BW en K&E. Dankzij de nieuwe structuur kan Minagro als zelfstandig bedrijf opereren en de ontwikkeling van zijn portfolio van groenere landbouwingrediënten met nieuwe eigen technologieën versnellen.

Invest.BW is een Belgische regionale evergreen investeerder met meer dan 100 miljoen euro onder beheer. Haar strategie bestaat erin te investeren in alle stadia van bedrijfsontwikkeling, met als doel ondernemers te ondersteunen in hun langetermijnambities. De 3 belangrijkste pijlers van haar investeringsstrategie zijn digitaal ondernemerschap, medische toepassingen en transitie.

K&E is een Belgisch familiebedrijf met verschillende participaties actief in de landbouw en gewasbescherming. Het treedt op als langetermijninvesteerder en draagt als flexibel en dynamisch bedrijf bij tot het produceren van voldoende en veilig voedsel voor een stijgende wereldbevolking met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk.

Dankzij de financiering kan Minagro het marktvalidatieproces voortzetten en de bestaande ingrediënten in zijn portefeuille opschalen.

Portfolio uitbreiden

Het is de bedoeling dat Minagro haar R&D-activiteiten op het gebied van biogebaseerde en gespecialiseerde chemie kan versterken en samenwerkingsprojecten kan ontwikkelen om het assortiment ingrediënten voor agrochemische formuleringen uit te breiden. Er zijn al samenwerkingsverbanden gestart met verschillende regionale innovatieclusters (Wagralim en Greenwin) en onderzoekscentra, zoals UCLouvain, HE Condorcet en Celabor.

"Minagro slaat een nieuwe weg in, voortbouwend op de verwezenlijkingen van de afgelopen 4 jaar. De commercialisering van agrochemische ingrediënten is een lang proces. We zijn trots op de weg die we hebben afgelegd om onze bewaarmiddelen, hulpstoffen en oplosmiddelen te ontwikkelen en ze te laten valideren door verschillende bedrijven die actief zijn in gewasbescherming en voeding", aldus Arnold de Maere, algemeen directeur van Minagro. "Vandaag is het onze uitdaging om verder te innoveren met nieuwe producten die prestaties en duurzaamheid combineren. We zullen ons richten op biogebaseerde ingrediënten die zijn toegestaan in biopesticiden en biostimulanten, maar we zullen ook andere toepassingen voor onze ingrediënten verkennen.”

Duurzame voedselsystemen

Centraal in de strategie van Minagro staat het EU-initiatief Farm to Fork, dat de overgang van samenlevingen naar duurzame voedselsystemen wil versnellen. Voor agrochemische bedrijven betekent dit de ontwikkeling van veiligere en effectievere agrochemische producten voor conventionele en biologische landbouwers. De oplossingen van Minagro zijn ontworpen om een positieve bijdrage te leveren aan deze uitdaging door agrochemische bedrijven te ondersteunen met veiligere, groene ingrediënten.

De markt voor biopesticiden en biostimulanten zal naar verwachting groeien met een CAGR van 15,6% en 12,1% tot respectievelijk 11,3 miljard dollar en 6,5 miljard dollar in 2027. De wereldwijde markt voor gewasbeschermingsmiddelen is in 2020 ongeveer 63,7 miljard dollar waard en groeit met een CAGR (samengestelde jaarlijkse groei) van 3,1%. Aanjagers van de markt zijn onder meer de behoefte aan voedselveiligheid en duurzamere praktijken, bepleit door consumenten en regelgevend beleid.

"Onze investering in Minagro ondersteunt onze strategie om de voetafdruk van onze productportefeuille te minimaliseren. Met de producten van Minagro zullen we kunnen werken met duurzaam geproduceerde producten van hoge kwaliteit", aldus Koen Quaghebeur, directeur van K&E.

"In nauwe samenwerking met ons regionale en nationale ecosysteem, en op basis van een uitstekende kennis van haar sector, streeft Minagro naar de ontwikkeling van innovatieve agrochemische oplossingen met de ambitie om de overgang naar een duurzamere landbouw op Europees niveau te ondersteunen", aldus Alexandre Berbinschi, Investment Manager bij Invest.BW.

AV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken