Startpagina Actueel

“Stage is minstens even belangrijk als theorie”

Quinte Jochems uit Vlimmeren loopt stage bij melkveehouder Kristof Claesen uit Diepenbeek. Quinte doet een graduaatopleiding Land- en tuinbouw aan Thomas More in Geel en zou graag in het melkveebedrijf van zijn ouders stappen. Thuis worden binnenkort voor het eerst melkrobots geïnstalleerd, daarom koos hij voor een stagebedrijf met melkrobots.

Leestijd : 5 min

Zolang Quinte het zich kan herinneren, wilde hij melkveehouder worden. “Ik zou niet kunnen opstaan wetende dat ik elke dag hetzelfde werk zal doen”, vertelt hij. “Op een boerderij beleef je altijd wel iets nieuw. Ik wil niet op een vast uur thuiskomen, eten en in de zetel gaan zitten. Ik ben graag altijd bezig, en ik ben ook graag mijn eigen baas.”

Passie voor landbouw

In het middelbaar studeerde Quinte Landbouw aan het Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs (VITO) in Hoogstraten. Daar werd alleen maar bevestigd dat hij graag in de landbouwsector wilde werken. De theorielessen in het middelbaar en in de graduaatopleiding vindt hij heel interessant, maar volgens Quinte leer je pas echt veel tijdens een stage. Hij heeft de afgelopen jaren al enkele stages mogen doen, waardoor hij al kon kennismaken met verschillende manieren van management.

“Elk bedrijf is anders en het is heel interessant om de verschillen te zien. Omdat ik zeker weet dat mijn bedrijf later robots heeft, koos ik telkens voor een stagebedrijf met robots. Toch leek geen enkel bedrijf op het andere. Kristof Claesen heeft 180 melkkoeien en 3 robots. Zijn koeien zijn van het ras Fleckvieh en dat zie je niet zoveel. Ik overweeg ook om koeien van dat ras te houden, we kruisten thuis zelfs al enkele van onze Holsteins, en daarom is dit zeker een interessante stageplaats. Bij Kristof leerde ik al dat Fleckvieh-koeien wat koppiger zijn en dat zij als dubbeldoelras nog steeds een heel goede melkproductie hebben.

Mijn hart ligt bij de dieren. Tractorwerk doe ik ook graag, maar het allerliefst zit ik tussen de koeien. Mijn ouders hebben nu een bedrijf met 250 koeien en een melkstal 2x16. Melken neemt eigenlijk te veel tijd in beslag en door robots te installeren, hopen we de arbeidslast wat te verlichten. We dienden enkele jaren geleden een vergunningsaanvraag in voor een uitbreiding met 70 koeien, zodat ik op termijn mee in het bedrijf kon stappen, maar die werd niet goedgekeurd. Met de huidige wetgeving is het nog afwachten of dat ooit wel zal gebeuren. We gaan toch proberen om naar een oplossing te zoeken, zodat ik mee kan starten.

Stageplaats zoeken

Voor veel van mijn klasgenoten is het moeilijk om een landbouwbedrijf over te nemen/ op te starten, want zij hebben thuis geen bedrijf. Het leerlingenaantal daalt ook in onze richting. Onze docent zegt vaak dat er één probleem is met de landbouw in Vlaanderen, en dat is dat er te weinig jonge boeren starten.

Het is ook niet altijd gemakkelijk om een stageplaats te vinden als je geen connecties hebt in de sector. Gelukkig helpt de school daar wel goed bij. Boeren kunnen zich op een lijst laten plaatsen om stagiairs te ontvangen. Mijn vader heeft dat ook gedaan, dus thuis komen er ook elk jaar stagiairs over de vloer, zelfs vanuit Frankrijk. Mijn vader legt het graag uit en ziet het belang van zo’n stage zeker in.”

“Ik vind het ook heel belangrijk om de jeugd die kans te gunnen”, pikt Kristof in. “Ik ontvang al enkele jaren stagiairs en ik ben daar ook altijd tevreden over geweest. Je merkt wel wie thuis een bedrijf heeft en wie niet, maar wij zijn er om hun alles te leren. Quinte is bij mij terechtgekomen doordat ik samen met zijn vader in het bestuur zit van Arla, onze melkerij. We vertelden elkaar wat over onze bedrijven en toen vroeg hij of zijn zoon zijn stage bij mij zou kunnen doen. Dat zag ik meteen zitten. Ik heb tijdens mijn opleiding ook verschillende stages gedaan en ik weet hoeveel je daarvan kan leren.”

“Als ik hier stage doe, starten we om 7uur”, gaat Quinte verder. “We gaan de stal in en kijken op de computer welke koeien nog niet gemolken zijn. Die koeien gaan we dan halen. Daarna maken we de ligboxen proper, voederen we alle dieren en strooien we de hokken bij. Het werk dat daarna volgt, verschilt van dag tot dag en seizoen tot seizoen. Ondertussen maak ik voor school een portfolio met verschillende opdrachten over bijvoorbeeld melkkwaliteit, lastenboeken, de ligging van het stagebedrijf, de opfokstrategie....”

Elke dag worden de ligboxen proper gemaakt. Wat de rest van de dag brengt, valt altijd af te wachten. Dat is net wat Quinte zo leuk vindt.
Elke dag worden de ligboxen proper gemaakt. Wat de rest van de dag brengt, valt altijd af te wachten. Dat is net wat Quinte zo leuk vindt. - Foto: SN

Combinatie van robots en Fleckvieh

“Als Quinte ook interesse heeft in de combinatie van Fleckvieh met robots, kan ik dat alleen maar toejuichen. Mijn vader en ik zijn altijd zeer tevreden geweest over die dieren en hun prestaties. In 2008 wilde mijn vader robuustere koeien. Hij begon na te denken over Fleckvieh en ging in Duitsland kijken naar enkele bedrijven met dat ras. Hij zag dat de dubbeldoelkoeien daar ook 10.000 l melk gaven, en hij was ervan overtuigd dat dat hier ook moest lukken. In dat jaar heeft hij zijn eerste Holstein-koe gekruist met een Fleckvieh stier. Ondertussen is ons bedrijf 100% Fleckvieh en halen wij ook 10.00l.

In 2015 zijn wij overgeschakeld naar robots en dat ging redelijk goed. Dat was ook het moment dat ik mee in het bedrijf stapte en dat we een nieuwe stal bouwden. De eerste week robotmelken is pittig, maar eens de koeien daaraan wennen, gaat dat goed. We zijn heel blij dat we die keuze gemaakt hebben.

Het geeft voldoening dat Quinte hier dingen kan leren die hij later kan gebruiken. Ik leer zelf ook altijd bij als iemand stage komt doen. Zij zien dingen waarvoor je zelf blind bent geworden, ‘bedrijfsblindheid’ genoemd. Je pakt al zoveel jaren alles op dezelfde manier aan, waardoor je niet meer ziet dat het misschien gemakkelijker kan. Een stagiair is in mijn ogen verre van een last op je bedrijf. Ik probeer hen ook altijd zoveel mogelijk verantwoordelijkheden te geven, want zo leren ze het snelst bij. Wat me heel erg opvalt, is dat leerlingen landbouw een echte passie hebben. Ze komen graag naar hier om bij te leren en dat voel je ook”, vertelt Kristof nog.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken