Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe half gedragen wentelploeg Tyrok 400 Onland bij Amazone

Amazone biedt de half gedragen wentelploeg Tyrok 400 nu ook voor het onland ploegen aan. Door de snelle en comfortabele wissel tussen het werken onland en in de voor biedt de Tyrok Onland een hoge flexibiliteit. De nieuwe producttypes worden aangeboden met naar keuze 7, 8 of 9 scharen voor de tractorklasse tot 400 pk.

Leestijd : 3 min

De tractorgrootte en de banden bepalen onder andere het gebruik in de voor of onland buiten de voor. Vooral het gebruik met rupsen, dubbele banden of extra brede banden groter dan 710 mm maakt het rijden in de voor zonder plaatselijke verdichting op reeds gedeeltelijk geploegde bodem niet meer mogelijk.

Eenvoudig wisselen tussen onland en voor

Een groot voordeel van het onland ploegen is de verminderde bodemdruk door het grote contactvlak van de beide tractorbanden en de mogelijkheid om met lagere bandenspanning te werken. Daardoor treden duidelijk minder plaatselijke verdichtingen op en wordt een verdichting van de ploegzool vermeden. Daarnaast zorgt het onland ploegen voor een verbeterde treklijn door de geringere zijdelingse trekkracht en de efficiëntere krachtoverbrenging. Gps-stuursystemen kunnen bovendien voor maximaal werkcomfort en voor de exacte aansluiting op de volgende voor worden ingezet. De constante dieptegeleiding gebeurt via het voorste tastwiel, dat permanent op de onbewerkte bodem loopt.

Andere factoren, zoals de toestand van de bodem, hebben een doorslaggevende invloed op het ploegen. Het snel en eenvoudig wisselen tussen onland ploegen en het ploegen in voren is daarom enorm belangrijk. Als het bodemoppervlak op het veld door regen of vochtige omstandigheden geen optimale trekkrachtoverdracht mogelijk maakt, is het snel overschakelen op het ploegen in voren altijd mogelijk. Daarvoor hoeft alleen de hydraulische hefboom aan de omkeerarm te worden gedraaid.

Pure stabiliteit

Bij de Tyrok Onland is een massieve rechthoekige frame van hoogvast staal met de afmetingen 200x150x10 mm ingebouwd. Dit biedt een bijzonder hoge stabiliteit. In vergelijking met een vierkant frame zal het zelfs onder de zwaarste bodemomstandigheden niet doorbuigen. Daardoor wordt een gelijkmatige werkdiepte over de volledige lengte en werkbreedte gegarandeerd.

Onland ploegen met de nieuwste half gedragen wentelploeg Tyrok 400 Onland.
Onland ploegen met de nieuwste half gedragen wentelploeg Tyrok 400 Onland. - Foto: Amazone

Met het nieuwe SmartTurn-systeem wordt op de kopakker het snelle wentelproces kort voor het einde tweemaal hydraulisch afgeremd. Dat leidt tot een materiaalvriendelijk dempend effect wanneer de cilinder wordt ingetrokken. Er hoeft geen concessie gedaan te worden aan snelheid. Bij de Onland-variant wordt het ‘frame’ via de Onland-cilinder automatisch vóór het keren ingetrokken, zodat het keerzwaartepunt zo laag mogelijk is en de krachten, die op trekker en ploeg werken, zo gering mogelijk zijn.

Minder slijtage met SpeedBlade

Het SpeedBlade-ploegrister met het gepatenteerde extra grote voorstuk wordt gekenmerkt door minimale slijtage van het rister. Door de werksnelheid te verhogen van bijvoorbeeld 6 km/uur naar maximaal 8 km/uur, verschuift het hoofdslijtagepunt automatisch verder naar het midden van het ploegrister. Het belangrijkste slijtagepunt bevindt zich, zelfs bij hoge snelheden, op het vergrote voorste deel van het rister en niet in het gebied van het rister. 

Daarnaast bedekt de schaarpunt het rister, zodat het aansluitpunt goed beschermd in de schaarpunt ligt. Door deze slimme verbinding komen er geen plantenresten of andere resten vast te zitten.

Mechanisch of hydraulisch

De Tyrok Onland is standaard uitgerust met een mechanische verstelling van de werkbreedte. Optioneel kan de werkbreedte vanuit de tractorstoel hydraulisch en traploos worden aangepast aan de omstandigheden. Ook de verstelling van de eerste voor is naar keuze mechanisch of hydraulisch. Een voordeel is hier de directe aansturing van de eerste voorcilinder in het voorste gebied van de ploeg voor precies aansluitend ploegen.

Amazone

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Arvesta start bouw nieuwe eiwitinstallatie in Mettet

Bedrijfsnieuws Full service provider voor boer en tuinder Arvesta kondigt de bouwstart van een ultramoderne eiwitinstallatie in de voormalige zadenfabriek van Mettet (provincie Namen) aan. De installatie zal de productie van hoogwaardige eiwitconcentraten, zowel voor dierlijke als voor humane consumptie, mogelijk maken.
Meer artikelen bekijken