Startpagina Granen

Uitbreiding ziekten in wintergranen

In wintergranen breidde gele roest en bladseptoria verder uit. Dat wordt in het Graanbericht van het LCG gemeld. Het is belangrijk om de percelen goed te blijven controleren om eventueel te behandelen.

Leestijd : 1 min

Bij ongeveer 60% van de waarnemingspercelen bevindt de tarwe zich in het stadium “3de knoop” tot “puntje laatste blad zichtbaar”. Ongeveer 40% van de tarwe bevindt zich nog in het stadium “1ste knoop” tot “2de knoop”.

Gele roest breidde de voorbije week uit en komt op meer percelen voor. Bij enkele percelen werd de behandelingsdrempel bereikt. Het is dus belangrijk om percelen te controleren, zeker de gevoeligere rassen.

Witziekte blijft aanwezig maar breidde weinig uit. In het huidige stadium is het belangrijk om een eventuele uitbreiding naar de bovenste bladeren goed op te volgen.

Bladseptoria breidde verder uit. Bij 2 percelen werd de behandelingsdrempel (net) bereikt, bij de meeste percelen is er nog geen behandeling nodig.

Bruine roest werd bij enkele percelen waargenomen. Bij zeer gevoelige rassen kan een behandeling al nodig zijn. Deze worden dus best goed opgevolgd. Bij minder gevoelige rassen is een behandeling momenteel nog niet nodig.

Meer informatie lees je in het graanbericht.

LCG

Lees ook in Granen

Rusland bepaalt momenteel de tarwemarkt

Economie Er zou minder wintertarwe ingezaaid zijn in onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk. Maar het werkelijk areaal ingezaaide tarwe blijkt moeilijk in te schatten. Ondertussen overheerst Rusland de tarwemarkt.
Meer artikelen bekijken