Startpagina Paarden

Open brief gericht aan meneer Weyts

Geachte meneer Weyts,

Proficiat voor uw beslissing die u nam i.v.m. het couperen van de staarten bij het Belgisch Trekpaard. 6 oktober 2017 zal binnenkort in alle geschiedenisboeken van het Belgisch Trekpaard terug te vinden zijn, evenals uw naam en uw politieke partij. Een belangrijke politieke beslissing waarbij u veel Gaia-kiezers naar u toe haalt.

Leestijd : 4 min

Gitzwarte dag

Waar u echter niet heeft bij stilgestaan meneer Weyts, is dat u opnieuw een gitzwarte dag heeft aangestipt in de geschiedenis van het rijkelijke verleden van het Belgische trekpaard. Na de oorlogen waarbij onze geliefde trekpaarden massaal weren opgeëist door de Duitsers, na de beslissing van 2001 i.v.m. het couperen, na het sterk gedaald aantal veulens de afgelopen jaren, geeft u opnieuw een goede reden om een prachtig ras langzaamaan te laten wegkwijnen en uitsterven.

Om nog maar te zwijgen van alle andere problemen waar ons geliefd Belgisch Trekpaard de dag van vandaag te kampen mee heeft. Denk maar aan CPL, chronisch progressief lymfeoedeem, is één van de vele bedreigingen waar het Belgisch Trekpaard onder gebukt gaat.

Geen dialoog?

Meneer Weyts, u hebt het zelfs niet aangedurfd om de confrontatie aan te gaan met de voorstanders van het couperen. U hebt zomaar de beslissing, die u wellicht werd ingefluisterd, gewoon uitgevoerd. Voor mij als gepassioneerd trekpaardliefhebber, is dit hetzelfde als een onschuldige zijn recht op verdediging afnemen waardoor die enkel maar veroordeeld kan worden. Ga op zijn minst de dialoog aan met de sector! Misschien begrijpt u dan echt waarom wij ijveren voor een trekpaard met korte staart.

U denkt meneer Weyts dat wij, gepassioneerde trekpaardenliefhebbers in hart en nieren dierenbeulen zijn. In de media laat u ons uitschijnen als de grootste dierenmishandelaars die je maar kan bedenken. Wel meneer Weyts, dit kwetst mij zeer hard. U beseft niet wat wij, diegene die deelnemen aan keuringen van trekpaarden, allemaal doen om onze trekpaarden in een optimale conditie in de prijskampring te laten verschijnen voor die enkele minuten van roem. Het streven naar perfectie bij het fokken van een veulen. Het dagen, soms weken lang waken op merries die op veulenen staan. s'Nachts meerdere keren opstaan wanneer het voor de zoveelste keer vals alarm is en de merrie gewoon rustig ligt te slapen. Zelf toch niet durven gaan slapen en nog een tijdje in de kou zitten wachten om zeker te zijn dat de geboorte van het veulen ons niet zal verrassen. Wanneer het dan zover is de merrie zo goed mogelijk bijstaan zodat het toch niet zou misgaan bij de moeilijke bevalling. En wanneer het veulen er eindelijk is, nog altijd bezorgd zijn, want het heeft nog geen melk gedronken waardoor je enkele uren later nog altijd op uitkijk zit. Kent u dat gevoel meneer Weyts? Nee? Jammer, u weet niet wat u mist.

Gevolgen

U beseft toch welke gevolgen uw drastische beslissing met zich meebrengt voor de trekpaardenwereld?

De afgelopen jaren doen alle trekpaardliefhebbers er alles aan om het trekpaard opnieuw populairder te maken. Lokale jaarmarkten en prijskampen zijn nog altijd de beste manier om burgers in contact te laten komen met ons prachtig trekpaard. Kinderen kijken vol verbazing op naar onze prijskampdieren en vaak horen we de reactie dat ze nog nooit zo’n trekpaard hebben gezien. Is het niet jammer meneer Weyts, dat enkel door jaarmarkten e.a. evenementen kinderen kunnen kennismaken met het Belgisch Trekpaard? En denkt u nu echt dat door het verbieden van de korte staart op deze evenementen er plots alleen maar lange staarten zullen tentoongesteld worden? Nee meneer Weyts. Zal ik u zeggen wat er zal gebeuren.

Trekpaardliefhebbers van de korte staart zullen wellicht minder fokken met hun merries waardoor het aantal veulens nog drastischer zal dalen. Dit zal de bloedverscheidenheid in onze kleine hengstenstapel ten koste gaan. Inteelt binnen ons ras zal toenemen. Op lange termijn zal dit de dood van het Belgisch Trekpaard betekenen. De raskenmerken waar elke trekpaardkenner naar streeft zullen snel uit het ras verdwijnen. Binnen enkele tientallen jaren zal het Belgisch Trekpaard niet meer het hoogbegeerde ras zijn binnen de trekpaardenwereld zoals we dit nu kennen.

Naast het verdwijnen van het Belgisch Trekpaard zoals we dit nu kennen, zal er jammer genoeg ook een volledige gemeenschap verdwijnen. Want meneer Weyts, wat u misschien niet zal weten is dat het Belgisch Trekpaard ook een manier is om uw bevolking dichter bij elkaar te brengen. Hoeveel sporten kent u nog waarbij jong en oud samen in de prijskampring staan om het tegen elkaar op te nemen? En kunt u mij zeggen waar de behulpzaamheid groter is dan in de trekpaardenwereld waar iedereen elkaar helpt? Want wat men misschien mogen beweren naast concurrenten zijn wij vooral collega’s of zoals enkele paardenmensen dit beschrijven: we zijn allemaal concullega’s.

Ons trekpaard brengt mensen samen van heinde en verre. U meneer Weyts, zaait enkel verbrokkeling in deze gemeenschap.

Ik hoop meneer Weyts, dat u met dit schrijven beseft wat u hebt aangericht binnen de trekpaardenwereld en welke gevolgen dit zal hebben voor ons Belgisch Trekpaard op lange termijn.

Ik nodig u dan ook graag uit om met ons in dialoog te gaan. Daarnaast hoop ik ook dat u beseft dat wij enkel het beste voor hebben met ons Belgisch Trekpaard en dat het ons pijn doet als u ons afschildert als paardenmishandelaars. Want meneer Weyts, onze paarden hebben in tegenstelling tot wat u iedereen laat geloven, geen last van hun korte staart en staan elke dag vrolijk in de wei te grazen met alle luxe die je maar kan bedenken.

Een bezorgde

trekpaardliefhebber

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken