Startpagina Granen

Uitbreiding gele roest en bladseptoria in wintergranen

Veel tarwepercelen zijn al ver in de ontwikkeling. Ziekten zoals gele roest, bladseptoria en witzieke breidden uit. Dat staat in het graanbericht van LCG van 8 - 9 mei.

Leestijd : 1 min

Bij de meerderheid (46%) van de tarwepercelen bevindt de tarwe zich in het stadium “laatste blad zichtbaar”. Bij ongeveer 20% van de tarwe is het laatste blad al volledig ontrold. Bij ongeveer 1/3de van de percelen is stadium “laatste blad zichtbaar” nog niet bereikt.

Gele roest breidde – voornamelijk bij de gevoelige rassen – verder uit. Een behandeling kan hier nodig zijn dus het blijft belangrijk om percelen te controleren.

Bladseptoria breidde ook opnieuw uit. Bij enkele percelen werd de behandelingsdrempel bereikt. Met de vele regen deze week is nog een verdere uitbreiding te verwachten. In het huidige stadium is het belangrijk dat het definitieve voorlaatste en zeker laatste blad vrij blijft van bladvlekken.

Witziekte blijft aanwezig maar breidde in de meeste gevallen slecht in beperkte mate verder uit de voorbije week.

Bruine roest kan bij zeer gevoelige rassen al aanwezig zijn in die mate dat een behandeling nodig is. Bij minder gevoelige rassen is er nog weinig bruine roest waargenomen en is een behandeling momenteel nog niet nodig.

Lees hier het volledige graanbericht.

LCG

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken