Startpagina Aardappelen

Aardappelen laat gepoot, maar nu rendementsverlies voorspellen is te vroeg

Het natte voorjaar zorgde ervoor dat veel aardappelen later de grond in gaan. Dit betekent niet automatisch dat er rendementsverlies zal zijn. Als het verloop van het seizoen betert, kunnen de gevolgen van het natte voorjaar gecompenseerd worden, aldus CEO Belgapom Christophe Vermeulen.

Leestijd : 2 min

Dit voorjaar wordt gekenmerkt door best intense regenval. Aardappeltelers pootten hierdoor de knollen later dan gepland. Vooral in regio's met zware leemgrond, waar het water traag intrekt, is planten moeilijk voor de late aardappelen.

Of dit gevolgen heeft voor de oogst en de aardappelprijzen, is echter nog koffiedik kijken. “Op dit moment is het moeilijk te zeggen hoeveel rendementsverlies er zal zijn. Als we vanaf Hemelvaart 2 mooie – en vooral drogere – maanden hebben, kan dat beeld heel anders worden en kunnen de gevolgen van het natte voorjaar worden gecompenseerd. Er is nog kans op een normale aardappeloogst, en dan zullen de normale prijzen betaald worden”, geeft CEO Belgapom Christophe Vermeulen mee.

Hij merkt op dat het seizoen vorig jaar heel anders startte. “We hadden een fantastisch begin van het seizoen, maar daarna werd het lang droog met een verminderde oogst tot gevolg. Hadden we dat goed begin niet gehad, dan was de oogst dramatisch. Dit jaar is het seizoen weeral anders. De vraag is: wat is nog normaal?”

Pootdatum van belang

De datum van poten speelt natuurlijk een rol. De vroege aardappelen zitten al begin maart in de grond, maar de meeste (de vroege en halfvroege) aardappelen zijn eind april gepoot. Van de late aardappelen zat 1 à 2 weken geleden zo'n 30% in de grond, en dat is nu wat meer. Vermeulen: “Het natte voorjaar zorgt ervoor dat het groeiseizoen van de aardappelen met ongeveer een maand verlaat is. De vroege aardappelen zullen eind juli - begin augustus gerooid worden. De late aardappelen zullen ook wat later gerooid worden.”

Moeilijke overgang in juli

Het enige rechtstreekse gevolg is dat er in juli niet zo veel aardappelen over zijn van de oude oogst van vorig jaar. “De overgang van oud en nieuw zal misschien voor wat problemen zorgen bij de verwerkers. Men zal heel flexibel moeten schakelen om de productie op peil te houden, omdat de nieuwe oogst later zal zijn dan normaal.”

Voor de oude oogst wordt op de vrije markt nu veel geld betaald, maar dat maakt voor de consument niet rechtstreeks iets uit. Dit komt omdat de afnemende fabrieken ook hun contracten hebben met hun klanten.

Marlies Vleugels

Lees ook in Aardappelen

Meerdere factoren bepalen de bemestingskeuze in aardappelen

Aardappelen Tijdens een recente studiedag van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij aanhoorden we Jan Bries van de Bodemkundige Dienst van België (BDB). Hij gaf toelichting over de bemesting in aardappelen. “Er moeten keuzes gemaakt worden in functie van heel wat factoren”, klonk het bij hem.
Meer artikelen bekijken