Startpagina Pluimvee

Vogelgriep vlakbij Belgische grens

In Nederland is vlakbij de Belgische grens opnieuw vogelgriep vastgesteld bij een pluimveehouder. Het gaat om een bedrijf in Sint Philipsland (provincie Zeeland,) op zo’n 35 km van Vlaanderen. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd, aldus het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Alle 42.000 legkippen op het bedrijf worden geruimd.

Leestijd : 1 min

Het betreft volgens de overheid vermoedelijk laagpathogene variant van vogelgriep. Deze variant wordt als mild gezien maar kan muteren tot een hoogpathogene en dus zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Binnen een straal van 1 km rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. Wel is een vervoersverbod ingesteld dat betrekking heeft op vooral pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Dierengezondheidszorg Vlaanderen waarschuwt pluimveehouders dat ook dit najaar weer een groot aantal trekvogels onderweg zijn. De dieren dragen vaak het vogelgriepvirus bij zich. Pluimveehouders wordt gevraagd de bedrijfsdierenarts te contacteren als bijvoorbeeld de voeder- en waterconsumptie daalt met meer dan 20 procent, het sterftecijfer op meer dan 3 procent per week ligt en de leg meer dan twee dagen achtereen 5 procent onder het gewone niveau ligt.

J.C.B.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken