Startpagina Actueel

Vrijwilligers willen in Lier nieuw natuurpark 'Schapenland' realiseren

Een dertigtal gezinnen uit Lier wil zelf de handen uit de mouwen steken om 18 ha gronden naast het provinciaal overstromingsgebied Plaslaar om te vormen tot natuurpark. Het project, dat de naam 'Schapenland' mee kreeg, werd zondag voorgesteld tijdens een geleide wandeling.

Leestijd : 1 min

De gronden liggen tussen KMO-zone Duwijck en de Paaiestraat en zijn herbevestigd landgebouwgebied. "Ons project heeft als doel die biologische waardevolle gronden te behouden en te revitaliseren. Zo beschermen we het naastliggende natuurgebied Plaslaar, voorzien we bijkomende groene recreatie, beschermen we de omgeving tegen overstromingen en bieden we een ecosysteem voor duurzame landbouw", zegt Schapenland-vertegenwoordiger Vincent Verbeeck.

De vrijwilligers willen er een waardevol natuurpark van maken met streekeigen bomen, hagen en heggen. Een natuur-, rust- en wandelbeleving voor de burger. Schapenland wil ook ecologisch verantwoorde landbouw verzoenen met natuurbescherming aan de hand van een voedselbos, permacultuur en holistische landbouw. Het natuurpark zorgt daarnaast voor natuurlijke waterinfiltratie in een overstromingsgevoelig gebied.

Het project werd volgens Vincent Verbeeck alvast warm onthaald door de stad Lier en het kabinet van Vlaams Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA). "Beide reageerden zeer positief. Natuurpunt en Rivierenland zijn bereid om Schapenland mee vorm te geven. Het is nu afwachten voor een finale goedkeuring, de vrijwilligers staan alvast te popelen om aan de slag te gaan."

Belga

Lees ook in Actueel

Lespakket om te werken aan mentaal welbevinden

Actueel Met ‘Zaadjes van Geluk’ is er nu een nieuw educatief traject (lespakket) waarmee land- en tuinbouwscholen jonge boeren vaardigheden kunnen bijbrengen om hun geestelijke gezondheid te versterken.
Meer artikelen bekijken