Startpagina Actueel

Vandaag is het ‘Global Fertilizer Day’

Het doel van "Global Fertilizer Day" is om een belangrijk en essentieel onderdeel van onze voedselproductie onder de aandacht te brengen: planten goed voeden om mensen beter te voeden! Vanaf vandaag kan je terecht op www.belfertil.be voor meer info omtrent minerale plantenvoedingsstoffen en kan je op ontdekkingstocht surfen naar http://fertilizerday.com/.

Leestijd : 2 min

Net zoals mensen en dieren, hebben planten "eten" nodig om te groeien en te leven. Hun voeding verschilt grondig van die van ons. Geen "Op de huid gebakken zeebaars, gekonfijte zonnegroenten, artisjok ‘Violet de Provence’, olijfcrumble en olijfolie met limoenzout". Planten houden het op een eenvoudig dieet: licht, water, koolzuurgas, zuurstof én minerale voedingsstoffen. Een ver-van-je-bed-show? Toch niet. Plantenvoeding is essentieel om de 7,5 miljard mensen van vandaag te voeden en nog meer voor de 10 miljard mensen die in de nabije toekomst op onze planeet zullen rondlopen. "Wereld plantenvoedingdag" sluit dan ook mooi aan bij de "Wereldvoedseldag" op 16 oktober: planten goed voeden om mensen beter te voeden!

Om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren, helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien. Vandaar de termen "plantenvoeding", "nutriënten" en "meststoffen" of in het Engels "fertilizer": mineralen toevoegen om de bodem vruchtbaar te maken voor optimale gewasgroei. Deze mineralen kunnen direct toegevoegd worden in hun zuivere vorm (vaak zouten) of indirect onder organische vorm (zoals compost, plantaardige of dierlijke resten).

Omdat we met zo velen zijn, is het belangrijk om planten te voeden in een geïntegreerde bodembeheerstrategie. Dit vergt voortdurend onderzoek en investeringen in productie en hoogwaardige producten. Dit vraagt ook samenwerking tussen diverse betrokkenen om dit op een efficiënte en duurzame manier te doen met als doelstelling een wereldwijde duurzame voedselproductie en -voorziening.

De leden van BELFertil zetten zich elke dag in om een antwoord te blijven bieden op uitdagingen die samenhangen met bodemvruchtbaarheid en kwalitatieve voedselvoorziening.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken