Opleiding dierenarts krijgt toegangsexamen vanaf 2023-2024

Onderwijs

Er komt een toelatingsexamen voor de opleiding Diergeneeskunde. Vanaf academiejaar 2023-2024 mag slechts een vooraf vastgelegd aantal studenten starten aan de opleiding. Vlaams minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil zo de kwaliteit van de opleiding vrijwaren. “De kwantiteit beperken om de kwaliteit te bewaren”, zegt Weyts.

De eerste studenten ‘productiebeheer’ stelden hun afstudeerproject voor.

Eerste lichting Vives-studenten Productiebeheer klaar voor de arbeidsmarkt

Onderwijs

Twee jaar geleden werd het graduaat Productiebeheer land- en tuinbouw opgericht. Dat betekent uiteraard dat de eerste afgestudeerden nu op de arbeidsmarkt komen. Voor ze er definitief een punt achter zetten, was er nog de presentatie van hun afstudeerproject. Het was een moment waarop de studenten zelf eens in de spotlights stonden.

Het PITO investeerde eerder al in de paardenhouderij, onder meer in een buitenpiste.

PITO 5de jaar Paardenhouderij duaal: Nieuwe opleiding vanaf september 2021

Onderwijs

Het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) te Stabroek start vanaf 2021-2022 in het vijfde jaar met de duale opleiding Paardenhouderij. PITO biedt met deze opleiding jongeren de kans om zich voor te bereiden op een carrière als paardenverzorger, trainer, beroepsruiter of medewerker in een stoeterij, fokkerij of handelsstal. Deze sector kent een steile opmars. Goed opgeleid personeel is er meer dan ooit nodig.

Nick koos bij Syntra Midden-Vlaanderen voor een voltijdse dagopleiding zelfstandig instructeur paardrijden.

Syntra-opleidingen: Nick traint ruiters en paarden overal ter wereld

Onderwijs

Nog voor hij kon stappen, zat Nick Verlies al op de rug van een paard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij na het secundair onderwijs in die richting verder wou. Hij ging aan de slag als trainer en coach in verschillende maneges, waar hij de kneepjes van het vak leerde.

Help als landbouwer deze 2 studenten verder door het invullen van een enquête.

Steun aankomend talent: help eens een (landbouw)student

Onderwijs

Elk jaar zijn er heel wat studenten die hun thesis moeten doen voor hun opleiding. Dat is ook dit coronajaar het geval. Twee studenten van de universiteit Gent zoeken landbouwers die een korte enquête willen invullen. Neem enkele minuten de tijd, en help deze studenten vooruit in hun studie. Ook Landbouwleven dankt u.

Vabi Roeselare: Biotechnische Wetenschappen krijgt er een broertje bij, Biotechnieken

Onderwijs

Woensdag 31 maart kregen we in VABI goed nieuws uit Brussel: een nieuwe studierichting erbij, namelijk Biotechnieken in de 2de graad. De bekende studierichting Biotechnische Wetenschappen krijgt er dus een variant bij vanaf het 3de leerjaar. We beginnen met een leerling in het 6de jaar Biotechnische Wetenschappen, die vertelt over haar stage net voor de paasvakantie.

Zowel de voedingssector als de land- en tuinbouwsector waren vragende partij voor het oprichten van de graduaatsopleiding productiebeheer.

HOGENT lanceert nieuw graduaat Productiebeheer

Onderwijs

Opleidingscoördinator Véronique De Bleeker geeft toelichting bij de nieuwe graduaatsopleiding, die start in september 2021.

Sander zal binnen enkele jaren het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen.

Sander De Cock: “Ik leerde dat een goed management belangrijker is dan hard werk”

Onderwijs

Sander De Cock (20) uit Lokeren, zit in zijn laatste jaar Agro- en biotechnologie aan de Odiseehogeschool in Sint-Niklaas. Hij koos ervoor om af te studeren in de richting landbouw, want in de toekomst wil hij het ouderlijk melkveebedrijf met 360 koeien en 300 stuks jongvee overnemen. Al van kleins af wist hij hoe zijn toekomst eruit zou zien.

De grote primeur van Thomas More is de nieuwe serre, met de nieuwste  hoogtechnologische snufjes.

Thomas More innoveert: “Door samen te werken met bedrijven hebben we een uniek aanbod”

Onderwijs

De landbouwsector evolueert continu en de bedrijven evolueren mee. Het aanbod aan landbouwonderwijs mag zeker niet achterblijven. “Al enkele jaren is de Thomas More Hogeschool in een stroomversnelling gekomen wat betreft innovatie”, geeft opleidingsmanager Rina Hulsbosch mee. Sinds kort is de campus in Geel niet alleen een complexe oefenkoe en een hydraulicalaboratorium rijker, de nieuwe hoogtechnologische serre van zo’n 1.500 m² is de grootste primeur. Bovendien studeren dit jaar de eerste studenten van het nieuwe graduaat Productiebeheer Land- en tuinbouw af.

In 2009 startte Karel Gistelinck als praktijk- en theorieleerkracht landbouwmechanisatie in de beroeps- en technische richtingen aan het KTA MoBi in Gent.

“Het coronaverhaal is het ergst voor de leerlingen”

Onderwijs

Karel Gistelinck is praktijkleerkracht landbouwmechanisatie aan het KTA MoBi in Gent. Het is een leerkracht die zich niet snel uit zijn lood laat slaan en stevig de epidemie en zijn gevolgen wist op te vangen in het belang van de leerlingen.

Philippe Bourgeois:  Momenteel krijgen de dieren enkel witte ledverlichting en dit in een cyclus van 12 uur.

Campus Wetenschap & Groen van het PTI Kortrijk: Duurzame kippenkweek met licht- en muziektherapie

Onderwijs

Op de campus Wetenschap & Groen van het PTI te Kortrijk ligt de algemene focus in de afdeling ‘dier’ enerzijds op gezelschapsdieren en het hobbyisme en anderzijds op duurzame kweken. Het letterlijke schoolvoorbeeld vinden we er in de aquacultuur met de combinatieteelt van omegabaars, roodklauwkreeft en tomaat. Minder bekend, maar even duurzaam, is de onderzoek-incubator voor de kweek van slachtkippen (ROS 308).

Het aansturen van de serres van het tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli zal vanaf nu veel efficiënter en eenvoudiger kunnen gebeuren.

Op het Bernardustechnicum in Oudenaarde zijn duurzaamheid en verbreding troef

Onderwijs

Op de schoolhoeve Axelwalle zijn we sinds vorig jaar op zoek naar alternatieve eiwitbronnen die we kunnen telen op onze eigen gronden. We hebben veldbonen in de teeltrotatie opgenomen. Op het tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli maakt men ook volop werk van verduurzaming.

De leerlingen gaan regelmatig op praktijk naar moderne bedrijven in de regio, zo blijven ze up-to-date. Ze doen dit ook voor melkvee.

Het VTI Poperinge: met visie en ervaring naar de toekomst

Onderwijs

Er leeft en beweegt één en ander in het VTI van Poperinge. De scholengemeenschap in deze stad is, volgens de nieuwe structuur, in volle ontwikkeling, waarbij alle leerlingen starten in een brede eerste graad, De Keiwijzer. Volgend jaar starten reeds de leerlingen van het tweede jaar, in de tweede graad binnen de nieuwe structuur van het LMC (Lodewijk Maekeblijde College). Binnen deze structuur staat PDM (plant, dier en milieu) stevig zijn mannetje met agrarische technieken, zowel in de technische (D/A-finaliteit) als beroepsafdelingen (A-finaliteit).

Leerlingen van het zevende jaar Tuinaanleg en -onderhoud werken met man- en  machinekracht aan een verzonken gazon bij het serrecomplex.

Modernisering op het VLTI Torhout: het magische getal 4!

Onderwijs

De jaren 2020 en 2021 staan in ons collectief geheugen gegrift. Corona beheerst ons doen en laten. Ook de school moet noodgedwongen leven op het ritme van het virus. Ondertussen maken we ons klaar voor de modernisering in de tweede graad.

Joachim Kerkhove:  Tijdens het werkplekleren zien we dat studenten heel wat zaken vragen, beleven en bijleren.

Graduaat Productiebeheer land- en tuinbouw bij Vives Roeselare: Werkplekleren blijkt een krachtig leerinstrument

Onderwijs

Twee jaar geleden werd het graduaat Productiebeheer land- en tuinbouw opgericht. Na 2 jaar krijgen we een mooi zicht op de sterktes van de opleiding. Wat een graduaatsopleiding het meest typeert, is het groot belang van werkplekleren en de kruisbestuiving ervan in de lessen. De startende student krijgt in het begin een uitgebreide ontdekkingsfase. Daarbij staan bezoeken aan de land- en tuinbouwsector centraal.

De opleiding Agro- en Biotechnologie van Odisee is samen met partners op zoek naar manieren om het management te optimaliseren op bedrijven met oude Vlaamse rundveerassen.

Agro- en Biotechnologie van Odisee: Op zoek naar oude Vlaamse rassen voor een duurzame veehouderij

Onderwijs

Samen met een reeks partners is de opleiding Agro- en Biotechnologie van Odisee op zoek naar manieren om het management te optimaliseren op bedrijven met oude Vlaamse rundveerassen. Ze ontwikkelen tools om het bedrijf economisch te optimaliseren en om het genetisch potentieel van de dieren optimaal te benutten. Parallel loopt een marktstudie over het potentieel van producten van deze rassen. Het project loopt nog tot 2022.

De teelt van tomaten op substraat wordt opgevolgd door de leerlingen van de derde graad.

Toekomstgericht tuinbouwonderwijs in het Scheppersinstituut Wetteren

Onderwijs

'Dochterlief/zoonlief wil boer worden', liet menig ouder vallen tijdens de coronaproof ingerichte infoavonden voor potentiële eerstejaars leerlingen op het Scheppersinstituut te Wetteren. ‘Boer worden’, in de ruime zin van het woord, is de dag van vandaag niet evident. Met onze tuinbouwopleiding willen we onze leerlingen goed voorbereiden op een job of verdere studie binnen de agrarische sector.

In Biotechnieken komen naast de labotechnieken ook productie- en procestechnieken  aan bod.

LTI Oedelem, waar onderzoekend leren centraal staat…

Onderwijs

Het is je vast niet ontgaan: onderwijs is de laatste tijd niet weg te slaan uit de kranten en uit het nieuws. Het onderwijs staat al een aantal jaar voor grote uitdagingen. Zo werd de eerste graad reeds hervormd tot een brede eerste graad. Nu staat de hervorming van de tweede graad voor de deur. Dat zorgt in het LTI Oedelem toch ook voor een aantal vrij grote veranderingen. Zo wordt de richting Biotechnische wetenschappen voor een stuk anders ingevuld en zal vanaf volgend schooljaar een gloednieuwe richting aangeboden worden op onze school, nl. Biotechnieken.

Marte Boeckx probeert als eerste de klauw te bekappen.

Sint Jozef in Geel: “Vandaag leren we klauwen bekappen”

Onderwijs

De leerlingen van Sint Jozef in Geel komen soms van ver voor het landbouwonderwijs. In de ruime regio vind je immers geen andere landbouwschool met een sterke focus op melkveehouderij. Inge Geunis, praktijkleerkracht in Geel, is trots op het aanbod van de lessen. “Hier leren leerlingen in het middelbaar bijvoorbeeld al klauwen bekappen en insemineren, een troef voor onze school.”

Decaan Van Orshoven:  De breedte van de opleiding is nog steeds een grote troef.

Decaan Jos Van Orshoven: Bio-ingenieurs zijn veel gevraagd op de werkvloer

Onderwijs

Het monumentale bakstenen hoofdgebouw van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven ligt prachtig in het groen van het kasteelpark Arenberg in Heverlee. Zoals op de meeste onderwijscampussen is het er nu door de coronamaatregelen erg rustig. We ontmoeten er – coronaproof – professor Jos Van Orshoven, decaan van de faculteit.