Katrien Van Daele: ‘Een meisje dat drijfmest uitrijdt? Ik trek mij dat niet aan’

Onderwijs

Vader Rik weet nog heel goed hoe zijn dochter Katrien als klein meisje stilletjes in een hoekje van de stal zat te kijken als een koe aan het kalven was. “Ik was zot van dieren en wist van kindsbeen af dat ik boerin wilde worden.” Katrien Van Dael (20) studeert agro- en biotechnologie aan de hogeschool Thomas More in Geel. “De coronacrisis heeft iedereen extra duidelijk gemaakt hoe belangrijk de landbouw is. Voor zij die dat vergeten waren.”

Willem De Keyzer van HoGent (links), Frank Gasthuys van UGent, en Marijke Aluwé van het ILVO – met de nodige distancing – zijn erg tevreden over 5 jaar samenwerking op de varkenscampus.

Vijf jaar varkenscampus: Ideale combinatie van onderzoek en onderwijs

Varkens

Goed 5 jaar geleden – op 21 april 2015 – werd de varkenscampus plechtig geopend op de site van het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) in Melle. De combinatie van onderzoek en onderwijs stond van bij aanvang voorop. Deze doelstelling werd volgens de betrokken ‘gebruikers’ van de stal mooi gerealiseerd. Landbouwleven polste naar de ervaringen en realisaties.

De nieuwe schapenstal voldoet aan alle noden.

Nieuwe infrastructuur in het PITO Stabroek stoomt leerlingen klaar voor arbeidsmarkt

Onderwijs

Net voor dit schooljaar startte, nam het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek een nieuwe melkrobot in gebruik. In maart huldigde de school nieuwe schapen- en paardenstallen in. Met deze mooie investeringen toont deze provinciale school aan dat het volop inzet op het land- en tuinbouwonderwijs.

In 2018 liep Vincent stage op het melkveebedrijf van Otto en Anita Bouwmeester in Zernitz (D).

VLTI Torhout laat leerlingen al 20 jaar ervaring opdoen in het buitenland

Onderwijs

Het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut (VLTI) in Torhout moedigt al 20 jaar zijn leerlingen aan om in het buitenland stage te doen. Ward Lootens was er van in het het begin bij. Hij zag de interesse groeien en de bestemmingen veranderen.

Geert Clarebout, directeur van het NAC

Interview met Geert Clarebout (NAC): Leren doe je levenslang, levensbreed

Onderwijs

Dat onderwijs niet stopt na het middelbaar, universitair en hoger” onderwijs, bewijst het hoge aantal volwassen cursisten die zich inschrijven in het Nationaal Agrarisch Centrum (NAC). Geert Clarebout draait al 26 jaar mee als directeur, en zag van dichtbij de sector veranderen, en dus ook het onderwijs dat daarop moet toespitsen.

Interview met decaan Marc Van Meirvenne (UGent): ‘Markt schreeuwt om bio-ingenieurs’

Covid 19

De landbouwfaculteit van de Universiteit Gent viert dit jaar zijn jubileum. Het is exact 100 jaar geleden dat vanuit de overheid in Gent een landbouwhogeschool werd opgericht. In 1969 werd de quasi onafhankelijk opererende hogeschool omgedoopt tot een universitaire faculteit. “Gent” werd sindsdien een begrip op het gebied van biotechnologie, maar het aantal studenten landbouw daalt, aldus decaan Marc Van Meirvenne. “De sector verdient een beter imago.”