Startpagina Actueel

Portugese regering rantsoeneert water voor landbouw

De Portugese regering heeft besloten water te rantsoeneren in het oosten van de Algarve. De toeristische regio in het zuiden kreunt onder de droogte. Het doel is om op termijn het gebruik van grondwater met 15% te verminderen

Leestijd : 2 min

"In de stuwmeren van Odeleite en Beliche zal het watergebruik voor landbouw en golfterreinen met 20% worden verminderd", zei de Portugese minister van Milieu Duarte Cordeiro na een vergadering van de droogtecommissie. Bij tuinen of golfterreinen met systemen om water te hergebruiken, wordt die vermindering verhoogd tot 50%.

Vergunningen intrekken

De regering heeft ook aangekondigd een taskforce op te richten voor watervoorraden in de Algarve. Die zal bestaan uit leden van het Portugese Milieuagentschap (APA) en de overheidsdienst Landbouw en zal de vergunningen voor wateronttrekking in de regio herzien. De commissie zal bekijken welke vergunningen kunnen worden ingetrokken om het gebruik van grondwater met 15% te verminderen, aldus Cordeiro.

Volgens de regering kampt 36% van Portugal momenteel met ernstige of extreme droogte, vooral in de regio's Alentejo en de Algarve, in het zuiden van het land.

Hulp van Europa

Portugal heeft al officieel een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om middelen uit de landbouwreserve vrij te maken, aldus de Portugese minister van Landbouw Maria do Ceu Antunes.

Volgens het Europese aardobservatiesysteem Copernicus kampt 91,9% van Portugal met droogte.Voor 25,8% daarvan geldt de alarmfase. Het Iberische schiereiland is de Europese regio die het zwaarst getroffen is door de droogte.

Spanje

De Spaanse regering heeft vorige maand al groen licht geven voor een maatregelenpakket van 2,2 miljard euro om de strijd aan te gaan tegen de langer en erger wordende droogte, het watergebrek en hulp voor de landbouw.

Het Spaanse ministerie van Milieu zal 1,4 miljard uitgeven voor de bouw van nieuwe infrastructuur zoals ontziltingsinstallaties, het hergebruik van stadswater verdubbelen en de heffingen voor getroffen landbouwbedrijven verlagen.

Daarnaast komt er nog eens 784 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, om de land- en tuinbouw te ondersteunen in het land dat in Europa één van de belangrijkste exporteurs is van fruit en groenten, en zo de last van de droogte en de stijgende kosten voor boeren te verlichten. De maatregelen omvatten bijvoorbeeld ook een verbod op buitenwerk tijdens extreme hitte.

Minder voorjaarsgewassen

Het peil in de Spaanse stuwmeren was in de eerste week van mei teruggevallen tot 49% van hun capaciteit. In de zwaarst getroffen regio's Catalonië en Andalusië is dat nog veel lager.

De uitzonderlijke droogte van de eerste maanden van dit jaar leidde ertoe dat veel Spaanse boeren ervan afzagen hun voorjaarsgewassen in te zaaien, met mogelijk later dit jaar tekorten en stijgende voedselprijzen.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken