Startpagina Actueel

Graandeal tussen Rusland en Oekraïne komt stilaan weer op gang

De uitvoering van de internationale graandeal, die het mogelijk maakt via Oekraïense havens landbouwproducten over de Zwarte Zee en door de Bosporus te varen, komt stilaan weer op gang, zegt de Russische regering. Eind vorige week meldde Oekraïne dat Russische gezanten die voor de coördinatie van de deal in Istanboel werken, de registratie en inspectie van vrachtschepen met bestemming Oekraïne hadden stopgezet.

Leestijd : 2 min

Er waren in april ook al enkele dagen vertragingen bij het uitvoeren van de vorig jaar gesloten overeenkomst over de export over zee van vooral Oekraïens graan. Maar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte op 5 mei dat het voorlopig nog geen vooruitzichten ziet op een nieuwe verlenging van de overeenkomst. "Er wordt gewerkt aan oplossingen voor de problemen", zei Sergey Vershinin, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, op 5 mei aan het Russische staatspersbureau TASS.

De huidige overeenkomst loopt half juli af. Het Russische ministerie is in gesprek met onder meer de Verenigde Naties over een eventuele verlenging.

Ook Rusland wil exporteren

In juli 2022 kwam de deal tot stand op initiatief van Turkije en de Verenigde Naties. Onderdeel was dat ook Rusland bepaalde producten zou kunnen exporteren. Rusland heeft door sancties problemen met de financiering, verzekering, betaling en vervoer van exportproducten.

In Istanboel is het coördinatiecentrum voor de uitvoering van de deal en de 4 partijen werken daar samen aan de veilige corridor voor de vrachtschepen die vertrekken vanuit Oekraïense havens. Momenteel liggen er naar schatting 50 vrachtschepen in Turkse wateren te wachten op groen licht voor de tocht naar Oekraïense havens.

Daar ligt 2,4 miljoen ton graan te wachten op vervoer naar de internationale markten. Dankzij het graanakkoord is volgens VN-cijfers inmiddels 30,6 miljoen ton aan graan, plantaardige oliën en andere landbouwproducten geëxporteerd.

Voortdurende vertraging

De Verenigde Naties hebben begin deze maand hun bezorgdheid geuit over de ‘voortdurende vertraging’ van de uitvoering van het graanakkoord door Rusland. Volgens de woordvoerder van secretaris-generaal António Guterres zijn in mei slechts 33 vrachtschepen uit Oekraïne vertrokken, minder dan de helft van het totaal in april.

Belga

Lees ook in Actueel

Microgroentekweek voor een voedselbos

Groenten Drie jonge mensen – Jarl Vaerten, Jordan Cox en Laura Timmermans – dromen van een meer ecologische wereld, en dragen daar ook wel degelijk hun steentje aan bij. Samen staan ze achter het concept ‘Leef’, een netwerk van gelijkgezinde lokale bedrijfjes met een schaalbaar karakter. Met ‘LeefGreens’ werd hiervoor het startschot gegeven.
Meer artikelen bekijken