Startpagina Granen

Boerenprotest leidde tot lange files aan Pools-Oekraïense grens

Protestacties van landbouwers aan de Pools-Oekraïense grensovergang van Dorohusk hebben zaterdag 10 juni 2023 tot lange files geleid.

Leestijd : 1 min

Zowat 450 vrachtwagens stonden te wachten aan de Oekraïense kant van de grens, zei een woordvoerder van de douane aan het Poolse persbureau PAP. De wachtrij voor vrachtvervoer was naar verluidt 13 km lang.

Poolse boeren blokkeerden de grensovergang sinds vrijdag 9 juni 2023. Ze protesteren tegen de daling van de prijzen die veroorzaakt wordt door de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne. Ze willen er ook de aandacht op vestigen dat ze de financiële hulp die door de Poolse regering beloofd werd, nog niet ontvangen hebben.

Minister van Landbouw Robert Telus reisde vrijdagavond naar Dorohusk. “In de onderhandelingen heb ik beloofd dat we al het mogelijke zullen doen om ervoor te zorgen dat de eerste fondsen in juni naar de landbouwers gaan”, zei Telus.

Oekraïne is een van de grootste graanexporteurs van de wereld. Toen Rusland in de oorlog tegen Oekraïne handelsroutes blokkeerde, was Polen bereid het Oekraïense graan via zijn grondgebied te laten passeren, maar een deel van het graan kwam op de Poolse markt terecht, onder meer omdat de havens onvoldoende capaciteit hadden om het transport te verwerken. Daardoor daalden de prijzen.

Belga

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken