Minister Demir houdt de wolf in de gaten
Dat er hier en daar in Vlaanderen en in West-Vlaanderen zelfs voor de eerste keer in 200 jaar wolven worden gespot, kan Vlaams Leefmilieuminister Zuhal Demir (N-VA) niet verontrusten. Zij volgt de wolvenpopulatie nauwgezet op en zegt klaar te staan om eventuele bijsturing of verfijning van het protocol voor probleemwolven door te voeren.

De minister ziet momenteel geen redenen om het wolvenprotocol te wijzigen. De wolvenpopulatie wordt nauwgezet opgevolgd. Vlaanderen geeft correct invulling aan de richtlijnen zoals deze vanuit de Europese Commissie nog recentelijk aan alle lidstaten werden toegestuurd. Er is overleg en uitwisseling van informatie over wolven in de grensgebieden en over het lokaal wolvenbeleid dat in onze omringende landen en regio’s van toepassing is. Het wolvenbeleid wordt mee opgevolgd door het Vlaams Wolvenplatform.
Schaarse roedelgebieden
Minister Demir reageerde in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement van 6 juni met deze informatie op tussenkomsten van onder meer Leo Pieters (VB) en Brecht Warnez (cd&v.) Zij vrezen dat roedelgebieden waar jonge wolven zich kunnen vestigen in onze contreien, steeds schaarser worden. Ze maken zich ook zorgen om het risico op wolf-versus-mens/hond/veeconflicten, dat in deze omstandigheden steeds groter dreigt te worden.
In West-Vlaanderen heeft de wolf al heel wat losgemaakt. Eigenaars van dieren zijn bezorgd. Er is ook al een dood schaap gemeld. Deskundigen benadrukten dat de Westhoek niet geschikt is als leefgebied voor wolven, maar ze sloten niet uit dat de wolf er vaker zou opduiken.
Dode schapen
Warnez deelt het vermoeden dat de wolf nu in het Bulskampveld ligt. Dat is een prachtig bosrijk gebied in de gemeenten Oostkamp, Wingene, Beernem, Ruiselede en Aalter. In Aalter zijn 2 dode schapen gevonden. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zegt dat het hoogstwaarschijnlijk over een wolvenaanval gaat. Het incident vond plaats dicht bij woningen en de mensen zijn hierdoor ongerust.
Volgens Brecht Warnez heeft de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) verzocht om de risicozone voor wolven uit te breiden naar heel Vlaanderen. Dit zou veehouders in staat stellen om een schadevergoeding te ontvangen in geval van wolvenschade.
Westhoek geen geschikt leefgebied
Minister Demir bevestigt dat wolven zeer mobiele dieren zijn, die tijdens hun zoektocht naar geschikt leefgebied overal kunnen terechtkomen. Een geschikt leefgebied voor een wolf moet voldoende grote rustgebieden hebben en de dichtheid aan prooien moet voldoende hoog zijn. Deze voorwaarden zijn volgens de minister in de Westhoek niet vervuld. Ze neemt daarom aan dat de wolf slechts voor een korte periode in die regio zal verblijven.
Medewerkers van Demir hebben onmiddellijk contact genomen met lokale besturen om hen te informeren over de aanwezigheid van de wolf en om hun informatie te geven die zij ter beschikking van hun inwoners konden stellen.
Driemaandelijkse evaluatie
Volgens minister Demir kunnen in principe overal in Vlaanderen wolven opduiken. Op dit ogenblik kan ze echter niet spreken van een structureel verhoogde kans op aanwezigheid van een wolf in de Westhoek en van het hieraan gerelateerde risico op schade aan vee. De risicozone wordt elke 3 maanden geëvalueerd. Indien zou blijken dat er nood is aan bijsturen, dan zal minister Demir op basis van deze evaluaties beslissingen nemen.
Commissielid Tinne Rombouts (cd&v) nam de gelegenheid te baat om nog eens aan te dringen op de installatie van een alarmeringssysteem. Ze denkt aan een manier waarop in overleg met alle partners op het platteland snel voor de eventuele aanwezigheid van wolven kan worden gewaarschuwd.