Startpagina Veeteelt

België is officieel vrij van blauwtong

België heeft sinds 5 juni internationaal zijn ziektevrije status voor blauwtong herwonnen. Dit betekent dat export van Belgische herkauwers opnieuw iets gemakkelijker kan, zonder bijkomende voorwaarden voor het blauwtongvirus, zowel binnen als buiten de Europese Unie.

Leestijd : 2 min

Het laatste geval van BTV serotype 8 (BTV8) in België dateert van februari 2021. Omdat er de laatste 2 jaar bewaking werd verricht conform de Europese regelgeving en er geen gevallen van BTV8 meer geconstateerd werden, kon het FAVV dit voorjaar de blauwtongvrije status aanvragen aan de Europese Commissie. Deze aanvraag werd goedgekeurd en de vrije status is van kracht sinds 5 juni 2023.

Handel met andere Europese lidstaten

Zowel Nederland als Duitsland hebben eveneens de vrije status voor BTV, waardoor er vrij verkeer met deze landen mogelijk is. Het groothertogdom Luxemburg heeft nog geen vrije status. Ook Frankrijk blijft momenteel besmet met BTV8 en BTV4.

Dieren van lidstaten die niet vrij zijn van BTV, zoals Luxemburg en Frankrijk, moeten wel voldoen aan de algemene regels voor BTV8 (en BTV4 in geval van Frankrijk). In de praktijk betekent dit meestal vaccinatie en een wachttijd.

Versoepeling

Lidstaten kunnen toestemming verlenen om BTV-gevoelige dieren, die niet voldoen aan deze algemene regels, toch toe te laten op hun grondgebied onder vastgelegde specifieke versoepelingen. België zal slechts 1 versoepeling op deze algemene regels hanteren:

De dieren zijn met gunstig resultaat getest voor BTV (voor alle serotypes die in de jongste 2 jaar werden gemeld in het land van oorsprong) met een PCR-test. De test wordt binnen de 7 dagen vóór de verplaatsing uitgevoerd (het poolen van de volbloedstalen (1/10) voor het uitvoeren van de test is hierbij toegelaten) en de dieren zijn gedurende minstens 7 dagen vóór de datum van de verplaatsing individueel behandeld met een insecticide tegen aanvallen door de vector van het virus (Culicoïden).

Deze versoepeling geldt voor alle gevoelige diersoorten op voorwaarde dat de dieren jonger dan 90 dagen zijn.

Ook voor de grensbeweiding gelden dezelfde regels.

FAVV/DGZ

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken