Startpagina Varkens

Brouns: “Verdoving bij biggencastratie is stap in de goede richting”

Het Koninklijk Besluit van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) om verdoving bij biggencastratie door de veehouder toe te laten, blijft voor beroering zorgen. Ben Weyts (N-VA) is als Vlaams minister van Dierenwelzijn geen voorstander. Voor Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns is het wel een stap in de goede richting.

Biggen worden gecastreerd om berengeur te vermijden. “Biggencastratie is een maatregel die we zouden willen vermijden, maar die kan in de huidige situatie nog niet in alle bedrijven zonder meer achterwege worden gelaten. Het nieuwe KB van 9 mei laat het gebruik van verdoving niet alleen toe, maar verplicht het ook. Dit is ook in lijn met de stap die Vlaanderen in 2021 al nam in het kader van het Belpork-lastenboek. Het volledig onnodig maken van castratie blijft een na te streven doel, maar zolang dit nog niet lukt, is castreren mits verdoving toch een stap in de goede richting. Onze...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken