Startpagina Aardappelen

Opbrengst Bintje gemiddeld, onderwatergewicht laag

De Belgische opbrengst van Bintje-aardappels komt dit seizoen uit op gemiddeld 50 ton per hectare met 70 procent grove sortering (+50mm). Bij Fontane werd een gemiddelde opbrengst van 58 ton per hectare gehaald. Het aandeel in de grove sortering was normaal.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit proefrooiingen die het Vlaams Internationaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in begin oktober heeft gedaan. De opbrengsten bleven door droogte lange tijd veel lager dan het meerjarig gemiddelde.

Begin augustus was het neerslagtekort nog altijd zeer groot voor grote delen van Vlaanderen. Tegen half augustus konden we wat PCA spreken van een typisch wisselvallige zomer wat groeizaam weer betekende voor de gewassen op het veld. De opbrengsten van Bintje en Fontane bleven hierdoor toch gestaag toenemen.

De afrijping verliep volgens PCA erg langzaam waardoor het seizoen uiteindelijk op bijna 160 groeidagen uitkwam. In de afgelopen jaren eindigde het seizoen van Bintje steeds tussen 140 en 150 groeidagen en voor Fontane 145-150 groeidagen.

Typisch voor 2017 zijn volgens PCA wel de lage onderwatergewichten. Bij Bintje bleef het onderwatergewicht steken rond 373 g/5kg met heel wat percelen die maar net de norm van 360 g/5kg halen (vaak omwille van doorwas). In de periode van 2007 tot en met 2016 lag het gemiddelde op 378 g/5kg. Maar ook Fontane haalde vooral in Vlaanderen lagere onderwatergewichten.

De frietkwaliteit was uitstekend. Voor Bintje werd een index van 1,9 genoteerd en daarmee lag de kwaliteit op het meerjarig gemiddelde. Voor Bintje gold een minimum van 1,7 en een maximum van 2,2. Fontane kwam een fractie onder met meerjarige gemiddelde. PCA keek ook naar het pure frietras Innovator, dat uitsluitend in Wallonië werd bemonsterd. Op de 7 praktijkpercelen werd in de sortering +35 mm mét afval een opbrengst gehaald van 54 ton per hectare ha. Net zoals bij de andere late rassen is dit een eindopbrengst die iets hoger ligt dan het meerjarig gemiddelde. Ook een aandeel van 90% in de sortering +50 mm komt overeen met het meerjarig gemiddelde.

Lees ook in Aardappelen

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken