Startpagina Akkerbouw

Veldlab helpt droogtetolerante gewassen ontwikkelen

In Melle beschikt het ILVO voortaan over een groot veldlab waarmee wetenschappers de reactie van planten en hun wortels op droogte kunnen monitoren. Meer dan 8.000 m² proefveld is uitgerust met 6 verrijdbare droogtekappen, een netwerk van 600 m kabels met 1.400 bovengrondse en ondergrondse elektroden en sensoren.

Het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) beschikte in Melle reeds over 3 droogtekappen. De 6 nieuwe droogtekappen en controlevelden zijn meer geautomatiseerd. Het baanbrekende aan de nieuwe investering is de grote schaal van het veldlab en van het elektrische netwerk van sensoren. Dat brengt bodemvocht en de opname ervan door plantenwortels in kaart. Dit biedt een betere indicatie van de wortelgroei dan vroeger, toen men inzake niet-destructieve analyse van de planten enkel op het bovengrondse deel van de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Vlaanderen weerbaardermaken tegen droogte en wateroverlast

Akkerbouw De Vlaamse regering keurt 4,2 mio euro goed om de gebieden rond de Herk en Mombeek in Limburg, de Gete in Vlaams-Brabant, de bovenloop van de IJzer en Zuid- en Midden-West-Vlaanderen beter voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast.
Meer artikelen bekijken