Startpagina Paarden

Interprovinciale prijskamp voor het Belgisch trekpaard

Op zaterdag 24 juni had in de blakende zon de jaarlijkse interprovinciale prijskamp plaats in de paardenstad Torhout. Dit jaar waren er minder inschrijvingen en bovendien ook enkele afwezigen.

Leestijd : 3 min

De driekoppige jury moest verschillende categorieën beoordelen.

Jaarlinghengsten en -merries

Jaarlinghengsten De jury kon beginnen met de 4 aangemelde jaarlinghengsten, waarvan er slechts één kwam opdagen, namelijk van Marc Pollet: de hengst Sky Van de Voshoek (v. Matteo). Die kon zijn vader niet loochenen en heeft bovendien langs moederszijde goede bloedvoering.

Jaarlingmerries Vervolgens waren er 2 reeksen jaarlingmerries. In de eerste goede reeks kaapte Saartje van ’t Hof (v. Milo) de hoofdprijs weg. Het is een groen veulen met een zeer vrouwelijke bovenlijn en vooral soepele correcte bewegingen, die de doorslag gaven. Saartje is eigendom van Jurgen Van Den Bergh uit Waasmunster. Ze werd gevolgd door 2 aan elkaar gewaagde zeer vrouwelijke jongedames, die even van plaats wisselden. De volgende geklasseerden waren ook groene merries die de goede richting uit zullen gaan.

In de tweede wat minder kwaliteitsvolle reeks met 6 deelnemers ging Anouk Van de Voshoek (Matteo) van de familie Pollet met de eer lopen. Anouk geeft reeds een meer volwassen indruk dan haar volgster Donna Van de Musschoot (v. Rubben) met zeer goede correcte gangen en 4 mooi geplaatste benen. Als derde plaatste zich de kleinere vrouwelijke laat geboren Mare Van de Route. Mare zal over een paar jaar op haar best zijn. De volgende 3 waren rijpere merries die misschien daardoor wat van hun charmes verloren.

Tweejarige merries

Er waren ook 2 reeksen bij de tweejarige merries.

De eerste reeks, met de minder bekende deelnemers, was toch even strijdvaardig. Martha van de Tinnenhoeve (v. Matteo), van Francois Van Assche uit het verre Bornem, is ondanks haar rijpe conditie een typisch goed bewegende blauwschimmel merrie. De volgende, veel groenere vosschimmel, Kitty van ’t Hof (Milo), van Jurgen Van Den Bergh, verloor wat krediet, omdat ze als jonge merrie reeds beslagen was. Als derde plaatste zich de ook beslagen Annebel van het Roovershof uit het nog verdere Rumst.

In de tweede reeks was de nationale laureate Veronia van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant de uitverkorene. Veronia heeft een supervrouwelijke bovenlijn, maar voeten en kootgewrichten vallen tegen. Ook een goede merrie met goede gangen was Laura Van de Route met eigenaar Koen Zwaenepoel. Zij was op de laatste Nationale tweede geplaatst. De volgende 2 bekampten elkaar, de ene met mooie bovenlijn, maar korte stap en draf, de andere het omgekeerde: minder type maar goede gangen. Het jeugdkampioenschap tussen de laureaten van de merries 1 en 2 jaar werd zoals verwacht toegekend aan Martha Van de Tinnenhoeve van de heer Van Assche uit Bornem.

Driejarige merries

Bij de driejarige merries waren er 6 deelneemsters. De eerst gepresenteerde Justine Van het Vijverhof (v. Gamin) van de heer Kristof Quintijn uit Olsene eiste meteen, zoals ook op de laatste nationale, de eerste plaats op. Justine heeft een zeer mooi voorbeen met voor en achter extra voeten. Bovendien beweegt ze met een lang zwevende draf. Het kruis kan echter mooier afgewerkt zijn. De tweede geplaatste Mathador-dochter Monica Van de Zoetemond van de familie Vandecasteele uit Koekelare, werd tot in de puntjes getoiletteerd voorgebracht. Als derde presenteerde de evenredig gebouwde Jana van de Loze Eik Hoeve (eigendom Patrick Vinck, Kruibeke). Deze Nederlands gefokte merrie beweegt zeer goed. De volgende 3 hadden elk hun gaven en fouten.

Vierjarige merries

Bij gebrek aan vierjarigen werd de belofte kampioenmerries 3 en 4 jaar toegekend aan Justine Van Het Vijverhof.

Oudere merries

Bij de oudere merries waren er 3 reeksen.

Merries met veulen Bij de merries met veulen was de enige deelneemster Lola Du Moulin (v. Matteo) van Freddy Van Hecke uit Lievegem-Ronsele. Lola straalt met een veulentje aan de voet een mooi moedertype uit. Kleine opmerking achter in stap en draf.

Merries zonder veulen In de reeks merries zonder veulen (dus in betere conditie) doken 2 merries op met allebei goede bloedvoering. De nettere Nina Van ’t Domineeshof (v.Gamin), die een kort verhaarde merrie is met wat korte maar correcte bewegingen, won zodoende van Eef van Leenderhof (v. Udo Van de Zaaidijk) van Urbain De Keyser. Ondanks haar zeer mooie hoofd moest ze de duimen leggen doordat ze misschien wat onverzorgd voor de dag kwam.

Laatste reeks In de laatste reeks presenteerde zich de oudste goed bewaarde vosse Lifke Van Landrop van Jurgen Van Den Bergh.

Zoals verwacht was de dagkampioene Nina Van ’t Domineeshof van de heer Freddy Van Hecke.

De dagkampioene van de interprovinciale prijskamp in Torhout was Nina van't Domineeshof, van eigenaar Freddy Van Hecke uit Lievegem-Ronsele
De dagkampioene van de interprovinciale prijskamp in Torhout was Nina van't Domineeshof, van eigenaar Freddy Van Hecke uit Lievegem-Ronsele - Foto: Rik Gadeyne

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken