Startpagina Actueel

Nederlandse regering investeert, maar past ook beleid voor landbouw aan

Het Nederlands regeerakkoord lijkt overwegend positief uit te pakken voor boeren. De sector krijgt door een minder strikte opvatting van de mededingingsregels meer mogelijkheden om samen te werken en de regering reserveert miljoenen voor een structurele versterking van de sector.

Leestijd : 2 min

Anders dan in 2012 gaat het Nederlandse regeerakkoord deze keer uitgebreid in op de landbouw. De land- en tuinbouw was voor de nieuw gevormde regering in 2012 een nagedachte. In 2017 is dat, mogelijk door de regeringsdeelname van plattelandspartij CDA, anders. Het regeerakkoord besteedt twee volle pagina’s aan de sector. Tot teleurstelling van een deel van de oppositie bleef een harde rem op de veestapel en vleesconsumptie uit. De landbouworganisaties in Nederland, ontvangen de plannen overwegend positief.

Miljoenen gereserveerd

In het nieuwe Nederlandse regeerakkoord wordt geïnvesteerd in de landbouw. Voor een warme sanering van de varkenshouderij in gebieden met een zeer hoge veedichtheid komt 200 miljoen euro vrij. Met de maatregel wil de regering overlast door veebedrijven beperken en boeren die eigenlijk willen stoppen maar door bijvoorbeeld schulden voorlopig door ‘moeten’ gaan een financieel acceptabele uitweg bieden.

Daarnaast wordt een fonds gevuld met 75 miljoen ingesteld voor jonge boeren die andere bedrijven willen overnemen. Tevens is 275 miljoen gereserveerd door het verbeteren van milieu- en waterkwaliteit. Een deel van dit geld kan ook worden gebruikt door boeren die minder intensieve landbouw willen bedrijven.

Wellicht belangrijker zijn een serie immateriële maatregelen die de regeringscoalitie wil nemen. De zogeheten Autoriteit Consument en Markt houdt voortaan in de gaten of primaire producenten extra betaald krijgen als hun afnemers bovenwettelijke eisen opleggen. Het is een zeer gekoesterde wens van landbouworganisatie LTO.

Daarnaast mogen producentenorganisaties heffingen voor wetenschappelijk onderzoek en verduurzaming onder voorwaarden algemeen verbindend verklaren. Dat betekent dat alle boeren en tuinders mee moeten betalen. Vroeger betaalden boeren hiervoor heffingen aan productschappen maar deze zijn per 1 januari 2015 opgeheven.

Het nieuwe kabinet wil tevens de Mededingingswet uitbreiden, zodat het gemakkelijker wordt voor boeren en afnemers om samen te werken aan duurzaamheidsinitiatieven. Eerder legde de mededingingsautoriteit nog de ketting aan het ‘Kip van Morgen’-concept waarbinnen supermarkten en boeren afspraken hadden gemaakt over verduurzaming van de pluimveehouderij.

Het groene onderwijs verhuist terug van het ministerie Economische Zaken naar het ministerie van Onderwijs. Nederland heeft sinds 2010 geen landbouwminister meer en het is onduidelijk of deze er nu wel komt. De regeringspartijen willen ook de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw tot 2030 fors verlagen.

J.C.B

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken