Hoge Gezondheidsraad adviseert om meer volkoren varianten en peulvruchten te eten
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft nieuwe voedingsaanbevelingen voorgesteld die moeten bijdragen aan een betere gezondheid. Het adviesorgaan raadt Belgen onder meer aan wit brood of witte pasta te vervangen door volkoren varianten, de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie) te beperken en meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen of bonen te eten.

De nieuwe voedingsaanbevelingen, afgestemd op de Belgische eetcultuur, moeten helpen om gezonde voedingskeuzes te maken en het risico op bepaalde ziektes te beperken. Experten bestudeerden het verband tussen voedselconsumptie en gezondheidsproblemen en formuleerden op basis daarvan de aanbevelingen. Via de voedingsaanbevelingen wil de HGR gezondere eetgewoonten op een haalbare manier stimuleren.
Gezonde voedingskeuzes
Van niet-bewerkt rood vlees (zoals biefstuk) eet je volgens de Hoge Gezondheidsraad best niet meer dan 300 g per week. De HGR raadt ook aan het gebruik van zout te beperken (tot 5 g per dag) en zo weinig mogelijk gesuikerde dranken te drinken. Verder adviseert de Raad om dagelijks een handvol ongezouten of ongezoete noten en voldoende groenten en fruit te eten, respectievelijk 250 en 300 g.
Verder raadt de HGR onder meer aan bij voorkeur plantaardige oliën te gebruiken, maximaal 1 ei per dag te consumeren, zo weinig mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers te eten en regelmatig aardappelen te serveren.
Samen eten
Ook een milieuverantwoord voedingspatroon met duurzame keuzes is belangrijk, stelt de HGR. Daarnaast vraagt de Raad om voldoende aandacht te besteden aan samen eten. “Het creëert sociale verbondenheid en versterkt het gemeenschapsgevoel”, klinkt het.
Voedselconsumptiepeiling Sciensano
Het advies van de HGR volgt na een voedselconsumptiepeiling van gezondheidsinstituut Sciensano. Daaruit blijkt dat de consumptie van groenten, fruit, water, noten, peulvruchten, melkproducten en vis – allemaal gelinkt aan positieve gezondheidseffecten – bij de Belgen nog steeds ver onder de aanbevelingen blijft. Zo eet van de volwassen bevolking slechts 7% voldoende groenten en 1 op de 10 haalt de richtlijn voor fruit. Verder haalt liefst 88% van de volwassen Belgen met een gemiddelde zuivelconsumptie van slechts 151 g per dag de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250-500 g per dag niet.
Tegelijkertijd blijft de inname van producten die je best beperkt, zoals niet-bewerkt en bewerkt rood vlees, alcohol en gesuikerde dranken, te hoog. 9 op de 10 (91%) volwassenen overschrijden de aanbevolen limiet voor charcuterie. Een grote meerderheid (82%) drinkt alcohol, ondanks het advies om alcoholgebruik te vermijden. De alcoholconsumptie daalde sinds 2014-2015 wel van 193 ml/dag naar 144 ml/dag. Het percentage van de bevolking dat alcohol drinkt, zakte ook licht.
“Het aantal evoluties in de positieve richting blijft helaas beperkt”, zegt Isabelle Moyersoen, onderzoekster bij Sciensano. “Een omgeving creëren waarin gezonde voeding de eenvoudigste keuze is, moet centraal staan in het volksgezondheidsbeleid.” Het gezondheidsinstituut denkt daarbij aan maatregelen zoals het betaalbaarder maken van gezonde producten, betere etikettering en strengere regels voor reclame voor voeding.
Meer melk en melkproducten consumeren
In een reactie op het advies van de HGR stelt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) blij te zijn dat de HGR nogmaals bevestigt dat zuivel een belangrijke rol speelt in een gezond en duurzaam voedingspatroon. “Maar de te lage consumptie van melk en zuivel is zorgwekkend, want zo worden de positieve gezondheidsvoordelen van zuivel onvoldoende benut”, stelt Lien Callewaert (BCZ). Ook de ouderen (+65 jaar) scoorden met een gemiddelde van 149 g melkproducten per dag ver onder de aanbevelingen. “Nochtans werd door de aanbreng van voldoende calcium en eiwitten uit zuivel een lager risico op ondervoeding en een beter onderhoud van spiermassa en botdensiteit vastgesteld. Door de zuivelconsumptie op te trekken tot het aanbevolen niveau, kan je gezondheidswinsten in alle levensfases realiseren”, besluit Callewaert.





