Startpagina Paarden

‘Gelukkig paard zijn’ in een kleine kudde

De eigenares van de kleinste paardachtige op de foto wilde Landbouwleven deelgenoot maken van zijn gelukkig leven in haar kleine kudde. Pronto (rechts vooraan op de foto) valt dan ook op door zijn kleine maat.

Leestijd : 2 min

Pronto verbleef onlangs in de dierenkliniek van de UGent en was daar meteen een unicum, gezien hij de kleinste paardenpatiënt was die er ooit verzorgd werd. Met zijn 45 kg en een stokmaat van 55 cm had de pony veel bekijks in de kliniek, al kunnen we ons voorstellen dat hij niet zozeer opviel in de stallen van de faculteit, gezien de boxen er vrij hoog afgesloten zijn.

Dwerggroei bij paardachtigen

Pronto is niet ingeschreven bij een of ander stamboek. Net zoals bij mensen komt dwerggroei ook bij paardachtigen voor en dit is het geval voor Pronto. Hij is dus niet klein gefokt volgens rasnormen. De dwerggroei bracht ook met zich mee dat hij geconfronteerd werd met peesproblemen en aldus geopereerd werd aan een voet. Pronto is nu volledig hersteld en geniet van de zomermaanden met zijn stal- en weidegenootjes.

Hoeft het gezegd dat de zomers druk bevolkt zijn met kindjes die de pony’s en het ezeltje vertroetelen? De wintermaanden zijn voor het groepje viervoeters ook al geen probleem. De kleine kudde blijft samen, zowel op stal als buiten, indien de korte dagen en het weer dit toelaten. De winterperiode is tevens het tijdstip voor grondwerk en wandelingen met zijn eigenares.

Klein, dapper en gelukkig. En prachtig om te zien!

PB

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken