Startpagina Klimaat

Klimaatverandering weegt op activiteiten van 8 op de 10 Waalse landbouwers

Bijna 8 op de 10 Waalse landbouwers (77 %) kampen met moeilijkheden vanwege de klimaatverandering. Ze beschouwen de problemen grotendeels als structureel en nefast voor de financiële rendabiliteit van hun bedrijfsvoering, blijkt uit een studie van CBC, de Franstalige dochterbank van KBC, bij 300 landbouwers.

Leestijd : 2 min

De meest genoemde problemen gelinkt aan klimaatverandering zijn een daling van de opbrengsten (81 %), een toename van de verliezen (64 %) en vertragingen bij het planten van gewassen (56 %). Een minderheid van de landbouwers zegt dan weer geen problemen te ondervinden gelinkt aan de klimaatverandering, terwijl er bij een derde sprake is van een diversificatie van hun bedrijfsvoering.

De grootste veranderingen voor de landbouwers zijn de afwisseling van lange periodes van droogte en regen, de droogte in het algemeen en de volatiliteit van de prijzen.

Moeilijk om aan te passen

Opvallend is dat maar 48% van de bevraagde boeren van plan is zijn productie of activiteiten aan te passen met het oog op de problemen. De helft van hen (53 %) haalt te hoge kosten aan, 47 % zegt zijn productie niet te kunnen aanpassen en 45 % zegt te verwachten dat hij zijn activiteiten zal stopzetten.

"Men voelt dat de landbouwer op zoek is naar zichzelf: hij weet niet welke weg hij moet nemen om weerbaarder te worden", aldus landbouwexpert bij CBC Fabian Wathelet.

Nog verrassend is dat slechts 6 op de 10 landbouwers zich betrokken voelen bij de klimaatverandering. Bijna 3 op de 4 geven aan dat hun huidige productie geen impact heeft op de opwarming van de aarde.

Tot slot blijkt uit de studie dat de landbouwers verwachten dat supermarkten lokale producten in de kijker zetten en enkel seizoensproducten verkopen. Van de consumenten vragen de boeren dat ze meer lokale producten en seizoensproducten consumeren en minder geïmporteerde producten.

Belga

Lees ook in Klimaat

Prijs olijfolie piekt

Klimaat De prijs van olijfolie is gestegen naar het hoogste niveau sinds minstens 2010. De grote droogte in Spanje is een ramp voor de olijventeelt.
Meer artikelen bekijken